17.10.2010. / 08:33

Autor: Hina

Premijerom baleta 'Giselle' otvorena nova kazališna sezona HNK-a Split

Orkestrom splitskog HNK-a ravnao je dugogodišnji glavni dirigent Latvijske nacionalne opere maestro Aleksandrs Vilumanis, koreograf baleta "Giselle" je Aivars Leimanis, a u glavnim su ulogama nastupili Irina Čaban, Vlad Ilcenco, Artjom Žusov, Remus Dimache, Julija Pivotskaja, Albina Rahmatullina te solisti i članovi ansambla Baleta splitskoga HNK

Almira Osmanović i Duško Mucalo; Foto: Photo: Nino Strmotić/PIXSELLAlmira Osmanović i Duško Mucalo; Foto: Photo: Nino Strmotić/PIXSELLPremijerom baleta "Giselle" Adolphea Adama, u izvedbi Baletnog ansambla splitskoga HNK, sinoć je pred prepunim gledalištem svečano otvorena nova kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu.

Orkestrom splitskog HNK-a ravnao je dugogodišnji glavni dirigent Latvijske nacionalne opere maestro Aleksandrs Vilumanis, koreograf baleta "Giselle" je Aivars Leimanis, a u glavnim su ulogama nastupili Irina Čaban, Vlad Ilcenco, Artjom Žusov, Remus Dimache, Julija Pivotskaja, Albina Rahmatullina te solisti i članovi ansambla Baleta splitskoga HNK.

Scena i kostimi za baletnu predstavu "Giselle", koja će se tijekom listopada čak osam puta prikazivati u HNK Split, posuđeni su od Baleta Latvijske nacionalne opere u Rigi i prilagođeni za izvođenje na sceni splitskoga HNK-a.

Najduži aplauz u prepunom splitskom teatru dobila je ravnateljica Baleta splitskog HNK-a Almira Osmanović.

Balet "Giselle" premijerno je izvedena u Parizu 1841. godine. Od tada priča o Giselle - djevojci čiji duh, nakon njezine prerane i nesretne smrti, štiti njezina voljenog od osvete zlih vila - ne silazi sa svjetskih baletnih pozornica u različitim koreografijama.

Split je prvu izvedbu "Giselle" imao 1957. godine, a interpretirala ju je Ana Roje, potom je izvedba bila na 17. Splitskom ljetu na Sustipanu 1971. godine, te još nekoliko puta.

Sinoć je "Giselle" premijerno prikazana nakon gotovo tri desetljeća od posljednje splitske premijere.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika