17.10.2010. / 10:46

Autor: Hina

Merkel tvrdi da je njemački koncept multikulturalnog društva propao

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je izjavila da je pokušaj stvaranja multikulturalnog društva u Njemačkom "u potpunosti propao", dodavši na taj način dodatnu vatru na prethodnu raspravu o imigrantima i islamu oko čega unutar njezina konzervativne stranke već odavno postoje podjele među članovima.

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je izjavila da je pokušaj stvaranja multikulturalnog društva u Njemačkom "u potpunosti propao", dodavši na taj način dodatnu vatru na prethodnu raspravu o imigrantima i islamu oko čega unutar njezina konzervativne stranke već odavno postoje podjele među članovima.

Merkel je na sastanku mladih Demokršćanske unije (CDU), izjavila kako multikulturalni koncept, prema kojemu "ljudi žive sretno jedni pokraj drugih", jednostavno nije uspio u zemlji u kojoj živi oko četiri milijuna muslimana.

Kancelarka je podsjetila da je njemačka šezdesetih pozivala radnike iz inozemstva da dođu u Njemačku, no oni su ostali živjeti ondje. "Zavaravali smo se govoreći: 'Neće ostati, u jednome će trenutku otići', no to se nije dogodilo", rekla je Merkel. Osobito je reagirala na izjavu njemačkoga predsjednika Christiana Wulffa koji je nedavno izjavio da je islam dio Njemačke, poput kršćanstva i židovstva. Ona smatra kako je to istina, no istodobno je uvjerena da i imigranti moraju napraviti više kako bi se integrirali u njemačko društvo.

"Svatko tko u startu ne zna njemački jezik, nije dobrodošao", rekla je Merkel, dodavši kako smatra da bi imigranti trebali učiti njemački jezik kako bi pohađali škole i dobili priliku na tržištu rada. Komentari Angele Merkel uslijedili su u trenutku kada se na njemačkoj političkoj sceni sve češće čuju poruke vodećih političara koje imaju negativnu konotaciju prema imigrantima. Početkom tjedana vođa bavarske Kršćanske socijalne unije (CSU) Horst Seehofer, također je izjavio kako smatra da je koncept multikulturalnosti u Njemačkoj mrtav.

Kancelarka se prošli tjedan sastala s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom. Tursku zajednicu u Njemačkoj čini oko 2,5 milijuna ljudi, a Merkel i Erdogan su se dogovorili kako će se aktivnije angažirati na njihovoj boljoj integraciji.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 17.10.10. 11:09

ta bolja integracija znači postani kao njemac indoktriniraj se u našim školama zaboravi da si turčin, e nemože tako!

Švabama je jednostavno u krvi nazi fašizam i nemožeš tu ništa.


registracija
8/8/09

tovar62, 17.10.10. 12:22

Ne serite bez veze vidite kako krscani prolaze u islamskim zemljama,i to su jos u velikim manjinama pa nemaju nikakvih prava,a oni bi u svakoj zemlji dzamiju,oni su sa Zidovima isto sranje,vise su dopizdili cjelom svitu,,,,,


registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.10.10. 16:44

Trenutno radim u jednoj od islamskih zemalja i nisam primjetio da nemam nikakva prava. Mogu piti alkohol, a ima i crkva ovdje; nisam vjernik pa ne idem, ali ima. A pitam se da li svi ovi sto u svojim komentarima blate islam i muslimane govore iz osobnog iskustva. Volio bih cuti odgovor.


registracija
23/8/09

xaron, 17.10.10. 20:57

Aga , da ti zivis u S. Arabiji ( Libiji, Jemenu..) a
pijes alkohol, nebi dozivio da pises ove gluposti.


registracija
30/8/10

TonyP, 18.10.10. 03:46

nije jednostavno integrirati razlicite kulture. sjetimo se pozara u LA, koji su pokrenuli Afro-Amerikanci nezadovoljni svojim polozajem. i nakon toliko godina osjecaju da nema pravde prema njima. treba puno uciniti da se stvori pravna, gradjanska drzava. jer uvjek se zelim djeliti na zelene i svjetlozelene. npr u SAD vlada bjela "vecina?". no opet ne svi, jer WASP drze kormilo u vecini firmi, sveucilista, a ostali su malo pomaknuti u stranu. jer vise od 100 godina od kako je ukinuto ropstvo i H Clinton je igrala na kartu da Obamu nece vecina podrzati. I to javno izjavljivala. ne treba odustati, jer moze se gledati na Turke u Njemackoj kao izvozna pogodnost. dodju u Tursku s njemackim autom. ne dodju valjda vozeci Fiat prometala. i kupuju njemacko. za razliku od Turske gdje kupuju sto hoce iz uvoza. Ne kaze nista o kolonijama u Turskoj, gdje Njemci ne govore turski u svojim turistickim naseljima. u Spanjolskoj izabrali i svog gradonacelnika. ne bacaj se kamenom ako zivis u zgradi od stakla...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika