17.10.2010. / 12:12

Autor: Deutsche Welle

DW: Putinov čovek na čelu Moskve (a možda i Rusije?)

Prema želji predsjednika Rusije Medvedeva, novi gradonačelnik Moskve biti će Sergej Sobjanin. Međutim, iza Sobjanina stoji zapravo premijer Putin, smatra komentator Deutsche wellea Ingo Manteuffel.

Sergej Sobjanin (Reuters)Sergej Sobjanin (Reuters)Po volji predsjednika Dmitirja Medvedeva, novi gradonačelnik Moskve biti će Sergej Sobjanin. Sigurno je da će gradski parlament potvrditi Sobjanina. Njegovo imenovanje nije iznenađenje, nego je logičan nastavak politike Medvedeva i Putina.

52-godišnji Sergej Sobjanin, koji potječe iz zapadnog Sibira je prije svega Putinov čovjek, ali istovremeno i pulen Medvedeva. Upravo Putin je bivšeg guvernera Tjumena 2005. godine doveo u Kremlj. Tada mu je prepustio utjecajnu funkciju šefa ureda Kabineta predsjednika. Da stvar bude zanimljivija, Sobjanin je položaj preuzeo od - pogodite koga - Dmitrija Medvedeva, kojeg je Putin imenovao za prvog zamenika premijera Rusije. Već se tu vidi da je Sobjanin usko povezan ne samo s Putinom, nego i s Medvedevom.

Sobjanin nije slučajno 2007. godine preuzeo organizaciju izborne kampanje za Medvedeva kao budućeg predsjednika. Sobjanin je, nakon što je Medvedev izabran za predsjednika, kratko vrijeme zadržao funkciju šefa Ureda Predsjednika, a onda ga je Putin ponovo preuzeo, imenujući ga za šefa Ureda premijera.

Ovim je potpuno jasno da princip takozvane tandemske demokracije, koju vode Putin i Medvedev i te kako funkcionira. U važnim pitanjima traži se suglasnost obojice, pri čemu Putin ima prednost i više se pita.

Probojni menadžer

Razlozi za imenovanje Sobjanina za gradonačelnika Moskve nisu samo privatne prirode. Ova odluka uklapa se i u politiku predsjednika Medvedeva za obnovu političkog kadra na regionalnom nivou. Za razliku od Putina i njegove kadrovske politike, Medvedev je uspio smjeniti cijelu plejadu regionalnih moćnika, među njima Mintimera Šaimijeva, Eduarda Rosela i Murtasa Rahimova. Kao i Jurij Luškov, oni su za vrijeme Jelcina postali moćni regionalni knezovi. Njihova era je sada prošla. Na njihovo mjesto Medvedev dovodi mlađe i lojalne tehnokrate, koji provode ciljeve tehnološke i ekonomske modernizacije, čiju su realizaciju naredili Putin i Medvedev. Upravo takav jedan iskusni i probojni menadžer je i Sergej Sobjanin.

Treći kandidat?

Imenovanje Sobjanina za gradonačelnika Moskve podupire špekulacije da bi on mogao biti sljedeći predsjednik Rusije. Putin i Medvedev još se nisu odlučili koji bi od njih dvojice trebalo biti kandidat za predsjedničke izbore 2012. Sve je više naznaka da bi se u igri mogao pojaviti treći kandidat, dakle zajednički kandidat Putina i Medvedeva. Njegovo ime je, pogađate, Sergej Sobjanin.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 17.10.10. 14:38

Putinov ???covek???... a cime ce nas urednistvo nacional iduci tjedan razveselit, izdanje nacional na cirilici ?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika