17.10.2010. / 19:22

Autor: Hina

Fifa istražuje korupciju, odgoda izbora za domaćina SP 2018 i 2022

Međunarodna nogometna federacija (Fifa) pokrenula je istragu nakon što je britanski Sunday Times objavio članak o korupciji kod glasovanja za organizatora Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. i 2022. godine.

FIFA je odgodila glasovanje o domaćinu SP-aFIFA je odgodila glasovanje o domaćinu SP-aMeđunarodna nogometna federacija (Fifa) pokrenula je istragu nakon što je britanski Sunday Times objavio članak o korupciji kod glasovanja za organizatora Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. i 2022. godine.

Novinari Sunday Timesa su objavili kako su Nigerijac Amos Adamu i predsjednik Nogometne federacije Oceanije Reynald Temarii s Tahitija tražili mito kako bi podržali američku kandidaturu za World Cup 2022. godine. Novinari su se predstavili kao predstavnici konzorcija američkih kompanija koje žele dovesti SP na američko tlo. Adam je za svoj glas tražio 800.000 dolara za izgradnju četiri umjetna terena, dok je Temarii tražio 2.3 milijuna dolara za pokretanje nogometne akademije u Aucklandu.

Fifa je o cijelom slučaju pokrenula internu istragu, a po svemu sudeći izbori za domaćina SP 2018. i 2022. godine koji su se trebali održati drugog prosinca bit će odgođeni.

"Pokrenuli smo istragu i vjerujem kako ćemo vrlo brzo razjasniti ovaj slučaj. Za sada ne mogu komentirati pisanje britanskog lista, no sve će se vrlo brzo razjasniti," naglasio je član Izvršnog odbora Fife Chuck Blazer.

Odluku o zemljama koje že ugostiti najbolje reprezentacije svijeta donijet će Izvršni odbor i kojem se nalaze 24 člana.

Po prvi puta u povijesti Svjetska nogometna federacija će istovremeno objaviti domaćine za dva World Cupa. Kandidaturu za oba prvenstva, podnijeli su Rusija, zajednički Nizozemska i Belgija, zajednički Španjolska i Portugal, Australija i Indonezija. Englezi žele samo SP 2018., dok su se SAD, Japan, Katar i Južna Koreja kandidarali samo za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika