18.10.2010. / 07:38

Autor: Hina

Upozorenje iz Saudijske Arabije: Teroristička prijetnja u Europi, a posebno u Francuskoj

Dok zadnjih tjedana u Francuskoj raste broj neutemeljenih uzbuna, Hortefeux je rekao da se u Francuskoj "u prosjeku" uspiju spriječiti dva atentata na godinu i da je trenutačno 61 osoba u zatvoru "zbog terorizma"

Saudijske tajne službe su "prije nekoliko dana" upozorile europske kolege na terorističku prijetnju "na kontinentu, a posebno u Francuskoj", koja dolazi od Al Kaide na Arapskom poluotoku (AQPA), rekao je u nedjelju francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux.

"Prije par sati ili par dana" Europljani su primili "novu poruku saudijskih služba da je Al Kaida na Arapskom poluotoku nedvojbeno aktivna ili da planira biti aktivna", rekao je ministar u radijskoj emisiji.

Dodao je da se prijetnja odnosi na "europski kontinent, a posebno na Francusku", ne navodeći vrstu prijetnje.

"Prijetnja je stvarna i naš se oprez ne umanjuje", dodao je ministar, rekavši da je sigurnosni plan Vigipirate i dalje na trećem od četiriju stupnjeva pripravnosti. Četvrti stupanj se proglašava u slučaju neposredne opasnosti.

AQPA koja u Jemenu ima jedan od najvećih centara za novačenje isplanirala je ondje neuspjeli napad na američki zrakoplov za Božić 2009.

Saudijsko upozorenje dolazi nakon upozorenja služba Magreba i SAD-a, podsjetio je Hortefeux.

Ministar je posebno spomenuo mogućnost "neposrednog" napada koji bi u Francuskoj mogla počiniti Al Kaida islamskog Magreba (AQMI) koja je preuzela odgovornost za otmicu petero Francuza, Togoanca i Madagaskarca u Arlitu, na sjeveru Nigera 16. rujna i koja je uputila upozorenje Parizu.

Općenito gledano, zadnjih tjedana u Europi raste prijetnja terorističkih napada.

Po informacijama koje su 29. rujna objavili britanski i američki mediji, zapadne obavještajne službe otkrile su da Al Kaida planira napade u velikim gradovima Velike Britanije, Francuske i Njemačke, poput napada u Mumbaju u kojima je 2008. ubijeno 166 ljudi.

Te su informacije djelomično potvrdili čelnici, ali ne i vlade tih zemlja.

Dok zadnjih tjedana u Francuskoj raste broj neutemeljenih uzbuna, Hortefeux je rekao da se u Francuskoj "u prosjeku" uspiju spriječiti dva atentata na godinu i da je trenutačno 61 osoba u zatvoru "zbog terorizma".

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 18.10.10. 07:55

kaj bi mi da nema al kaide.? vječito žlabrali o jaci, ivi, poliyu....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika