18.10.2010. / 11:18

Autor: Hina

Anketa 'Dela': Janšina stranka u anketama neznatno ispred Pahorove

Treće mjesto po dobivenim glasovima ispitanika osvojila je Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koja je više nego udvostručila broj potencijalnih birača u zadnja dva mjeseca. To se tumači njenom suzdržanošću prema mirovinskoj reformi s produžavanjem radnog vijeka na 65 godina za muškarce i žene

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaU slučaju prijevremenih izbora slovenski birači dali bi minimalnu prednost stranci bivšeg premijera Janeza Janše pred strankom sadašnjeg premijera Boruta Pahora, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Za Janšinu Slovensku demokratsku stranku (SDS) glasovalo bi 21,9, a za Pahorove Socijalne demokrate (SD) 21 posto birača, pokazala je telefonska anketa na 700 ispitanika koju je sredinom prošlog tjedna proveo vodeći slovenski dnevni list. Sve ostale parlamentarne stranke u ispitivanju su dobile između 4 i 6 posto glasova.

Razlika u broju dobivenih glasova u anketi između Janšine i Pahorove stranke smanjena je u odnosu na prošli mjesec, kada je u anketi "Dela" 19,8 posto ispitanika navelo da bi na izborima svoj glas dalo Janšinoj stranci, a 17,2 posto stranci sadašnjeg premijera.

Treće mjesto po dobivenim glasovima ispitanika osvojila je Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koja je više nego udvostručila broj potencijalnih birača u zadnja dva mjeseca. To se tumači njenom suzdržanošću prema mirovinskoj reformi s produžavanjem radnog vijeka na 65 godina za muškarce i žene, makar je riječ o stranci koja u načelu podržava reforme premijera Boruta Pahora jer je članica njegove koalicije lijevog centra.

Prema anketi "Dela" slovenska vlada popravila je svoj rejting među biračima u zadnjih mjesec dana, pa sada njen rad podržava skoro polovica ispitanika. No, predsjednik vlade Borut Pahor i dalje "klizi" na ljestvici najpopularnijih slovenskih političara, na kojoj zauzima peto mjesto. Na prvom mjestu te ljestvice i dalje je predsjednik države Danilo Tuerk, na drugom je sada predsjednik stranke umirovljenika DESUS Karl Erjavec, slovenski povjerenik u Europskoj komisiji Janez Potočnik pao je s drugog na treće mjesto, dok je Pahora s četvrtog mjesta u ispitivanju iz prošlog mjeseca sada "smijenio" ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika