18.10.2010. / 12:13

Autor: Hina

Mađarska: MAL spreman platiti 5,5 milijuna eura odštete za ekološku katastrofu

"MAL bi bio spreman tijekom petogodišnjega razdoblja isplatiti 1,5 milijardu forinti (oko 40 milijuna kuna) odštete žrtvama katastrofe koju je prije dva tjedna izazvalo izlijevanje toksičnoga mulja"

Foto: ReutersFoto: ReutersMađarska tvrtka MAL, koja je odgovorna za kemijsku nesreću od posljedica koje je umrlo devet i ozlijeđeno 150 osoba, spremna je platiti do 5,5 milijuna eura (oko 40 milijuna kuna) odštete žrtvama u pet sljedećih godina, priopćio je u ponedjeljak predsjednik tvrtke.

"MAL bi bio spreman tijekom petogodišnjega razdoblja isplatiti 1,5 milijardu forinti (oko 40 milijuna kuna) odštete žrtvama katastrofe koju je prije dva tjedna izazvalo izlijevanje toksičnoga mulja", rekao je Lajos Tolnay u razgovoru za regionalni online dnevnik Boon.

"Zasad je nemoguće jasno utvrditi pitanje odgovornosti, no na ljudske tragedije moramo reagirati, a u nedostatku boljega preostaje nam novčana odšteta", naveo je Tolnay.

Usto je dodao da će se toksični mulj koji nastaje kao nusprodukt tvornice aluminija odlagati u novi spremnik.

Napukli tvornički spremnik popustio je 4. listopada kada je toksični mulj preplavio sedam susjednih sela i izazvao ekološku katastrofu.

Oko 500 od 800 stanovnika evakuiranih iz Kolontara - sela koje je najviše stradalo - vratilo se u subotu kući.

"U Kolontar se ne želi vratiti 191 osoba, 94 kuće još su prazne", navelo je ministarstvo unutarnjih poslova u priopćenju. Stanovnici Kolontara i Devcesera kojima su kuće uništene nakon poplave toksičnoga mulja vlasti će osigurati smještaj ili u njihovu mjestu ili drugdje, ako ga odluče napustiti.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika