18.10.2010. / 12:18

Autor: Hina

HUO: Krajem rujna premija osiguravatelja 7 milijardi kuna

Podaci po osiguravateljima pokazuju da najveći osiguravatelji u prvih devet mjeseci ove godine bilježe pad ukupne zaračunate bruto premije

Croatia Osiguranje i dalje je najveći hrvatski osiguravateljCroatia Osiguranje i dalje je najveći hrvatski osiguravateljUkupna zaračunata bruto premija 25 hrvatskih osiguravatelja iznosila je na kraju rujna ove godine 7,07 milijardi kuna, što je za 2,3 posto ili za 163,2 milijuna kuna manje nego krajem rujna prošle godine, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Po podacima koje HUO zaprima izravno od društava za osiguranje, u segmentu neživotnih osiguranja ukupna je premija na kraju rujna iznosila 5,32 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 3,0 posto, dok je u segmentu životnih osiguranja premija u iznosu od 1,75 milijardi kuna na razini iz prošlogodišnjeg rujna.

Tako u životnim osiguranjima po prvi put od kraja 2008. nije zabilježen pad zaračunate bruto premije na godišnjoj razini, dok se pad još uvijek bilježi u segmentu neživotnih osiguranja.

Podaci po osiguravateljima pokazuju da najveći osiguravatelji u prvih devet mjeseci ove godine bilježe pad ukupne zaračunate bruto premije.

Najveći hrvatski osiguravatelj, Croatia osiguranja krajem rujna imala je zaračunatu premiju od 2,3 milijarde kuna što je 5,2 posto manje nego u isto vrijeme lani. Time je i udio Croatie na hrvatskom tržištu osiguranja pao sa 34,51 posto krajem rujna lani na 33,47 posto krajem devetog mjeseca ove godine.

Uz niži pad ukupne premije, za 0,5 posto, na 747,3 milijuna kuna, drugo mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Allianz koji bilježi i blagi rast udjela, sa 10,38 posto na 10,57 posto.

Treće mjestu po udjelu na hrvatskom tržištu osiguranja drži Euroherc i njegov je udio 10,49 posto, a u devet je mjeseci njegova zaračunata premija iznosila 741,7 milijuna kuna što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 6,2 posto.

Tržišni udio u ukupnoj zaračunatoj bruto premiji veći od 5 posto krajem rujna ove godine imali su i Jadransko te Kvarner VIG osiguranje. Pritom je premija Jadranskog osiguranja prema rujnu lani bila manja za 4,7 posto i iznosila je 473,4 milijuna kuna, dok je Kvarner zabilježio pad premije za 3,3 posto, na 381,4 milijuna kuna.

Podaci HUO-a pokazuju i da se, promatrano po vrstama osiguranja, najveći dio zaračunate bruto premije na kraju rujna ove godine odnosio na premije u osiguranju od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, 31,19 posto ili 2,2 milijarde kuna, a što je za 1,1 posto manje nego krajem rujna lani.

Po podacima koje je HUO zaprimio izravno od društava osiguranja, vrijednost ukupno likvidiranih šteta u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je nešto manje od 3,1 milijardu kuna što je 10,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Na to je pak ponajviše utjecao pad vrijednosti likvidiranih šteta u neživotnim osiguranjima za 16,5 posto, na 2,3 milijarde kuna, dok je kod životnih osiguranja zabilježen rast i to za 17,4 posto, na 733,2 milijuna kuna.

Vezane vijesti

I oni su samo ljudi: Osiguranja od grešaka menadžera

I oni su samo ljudi: Osiguranja od grešaka menadžera

Što je neko poduzeće veće, što je financijski jače i što je veća zarada, utoliko češće vodstva tih poduzeća traže zaštitu u posebnim osiguranjima za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika