18.10.2010. / 12:20

Autor: Hina

Rio Tinto i BHP Billiton odustali od kontroverznog spajanja

BHP trenutno pokušava realizirati neprijateljsko preuzimanje kanadskog proizvođača gnojiva Potash za 40 milijardi dolara, što također zabrinjava Kinu, vodećeg uvoznika gnojiva

BHP je odustao od spajanja s Rio TintomBHP je odustao od spajanja s Rio TintomRudarski divovi Rio Tinto i BHP Billiton u ponedjeljak su odustali od kontroverznog spajanja poslova s vađenjem željezne rudače u Australiji nakon pritužbi regulatora i ključnih kupaca, uključujući Kinu, na opasnost od kršenja poštene tržišne utakmice.

Dvije britansko-australske tvrtke, među tri najveće rudarske kompanije u svijetu, priopćile su da su razočarane zbog kolapsa tog 116 milijardi američkih dolara vrijednog sporazuma kojim su planirale podjelom troškova uštedjeti 10 milijardi dolara.

„Zbog velikih sinergija koje bi proizašle iz spajanja naših operacija vađenja željezne rudače u zapadnoj Australiji s onima Rio Tinta nismo željeli odustati od nastojanja da osiguramo nužna regulatorna odobrenja", kazao je izvršni direktor BHP Billitona Marius Kloppers.

„Shvatili smo, međutim, da transakcija neće dobiti potrebna odobrenja da bi se omogućilo zaključenje sporazuma, pa su obje strane nerado dogovorile obustavu pregovora", dodao je.

Spajanje su redom blokirale Europska komisija, Australija, Japan, Južna Koreja i Njemačka, kao i najveći svjetski potrošač željezne rudače Kina, priopćio je Rio Tinto.

Planiranom je spajanju prethodila BHP-ova neuspjela 147 milijardi dolara vrijedna ponuda za neprijateljsko preuzimanje Rio Tinta u studenome 2008., u vrijeme izbijanja globalne financijske krize.

Zajedničko ulaganje u australskoj regiji Pilbara, vodećem izvoru željezne rudače za azijske čeličane, najavljeno je u jeku krize u lipnju 2009., nakon što su Rio pritisnuli dugovi povezani s preuzimanjem kanadske grupacije za proizvodnju aluminija Alcan.

BHP trenutno pokušava realizirati neprijateljsko preuzimanje kanadskog proizvođača gnojiva Potash za 40 milijardi dolara, što također zabrinjava Kinu, vodećeg uvoznika gnojiva.

Vezane vijesti

Google kupio Motorola Mobility: Samo štitimo Android

Google kupio Motorola Mobility: Samo štitimo Android

Google je objavio kako je kupio Motorola Mobility, tvrtku koja proizvodi Motoroline mobilne telefone, za 12,5 milijardi dolara. Iako je taj potez… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika