18.10.2010. / 12:25

Autor: Hina

Trichet upozorio na prekomjernu promjenjivost tečajeva valuta

Čelnik ECB-a osvrnuo se i na važnost strukturalnih reformi i smanjenja dugova u Europi kako bi se poboljšali izgledi za rast i stvorila nova radna mjesta

Jean Claude TrichetJean Claude TrichetČelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet upozorio je na prekomjernu promjenjivost valutnih tečajeva i pozvao na uvođenje strožih propisa u vezi dugova u Europi, prenosi u nedjelju talijanski dnevnik La Stampa.

Upitan o mogućoj devalvaciji dolara, Trichet je pojasnio da prekomjerna promjenjivost i neusklađena kretanja valutnih tečajeva uvijek imaju negativne posljedice po gospodarsku i financijsku stabilnost.

U razgovoru za La Stampu Trichet je također uputio kritike na račun guvernera njemačke središnje banke Bundesbank Axela Webera, koji je predložio ukidanje programa otkupa državnih obveznica, uspostavljenog ove godine u sklopu nastojanja Europe da obnovi povjerenje ulagača tijekom grčke dužničke krize.

Pohvalio je pak angažman Maria Draghija, guvernera talijanske središnje banke i predsjednika Odbora za financijsku stabilnost, na usklađivanju nastojanja međunarodne zajednice na području financijske regulative.

Weber i Draghi ocjenjeni su vodećim kandidatima za dužnost čelnika ECB-a po isteku Trichetova mandata u studenome iduće godine.

Čelnik ECB-a osvrnuo se i na važnost strukturalnih reformi i smanjenja dugova u Europi kako bi se poboljšali izgledi za rast i stvorila nova radna mjesta.

Kako nadalje prenosi La Stampa, čelnik ECB-a istaknuo je važnost smanjenja duga u 16-članoj eurozoni u razdoblju oporavka nakon ekonomske krize i pozvao je na strože sankcije za zemlje koje krše pravila eurozone o razinama proračunskog manjka i javnog duga.

Vezane vijesti

Zemlja bez gotovine

Zemlja bez gotovine

Švedska bi, sudeći po trendu koji u toj zemlji sve više uzima maha, mogla postati prva europska zemlja u kojoj se prestala koristiti gotovina - piše… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika