18.10.2010. / 13:17

Autor: Nacional.hr

Započela realizacija 30 milijuna eura vrijednog projekta vodoopskrbe i odvodnje Slavonskog Broda

Vodoopskrbnu mrežu Slavonskog Broda čini oko 365 km cijevi od kojih je većina stara 15 - 40 godina. Sustav je trenutno niske funkcionalnosti te se procjenjuje da gubici u mreži iznose i više od 40%

Siniša Širac, Zdravko Krmek, Mirko Duspara te Marko BlaževićSiniša Širac, Zdravko Krmek, Mirko Duspara te Marko BlaževićSvečanim potpisivanjem ugovora o sufinanciranju započela je realizacija projekta «Sustav vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Slavonskog Broda». Ugovore su potpisali državni tajnik pri MRRŠVG, Zdravko Krmek, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Siniša Širac, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te direktor komunalnog poduzeća «Vodovod» d.o.o. Marko Blažević.

Kako je istaknuto tijekom svečanosti, riječ je o prvom velikom projektu iz područja vodnog gospodarstva predviđenog Operativnim programom za okoliš 2007-2011. Projekt će pridonijeti ostvarivanju ciljeva zadanih u Strategiji upravljanja vodama poput povećanja razine priključenosti stanovništva na javnu vodoopskrbu i odvodnju, te unapređenju kakvoće vode. Projekt je vrijedan oko 29,65 milijuna eura, a sufinancira ga Europska komisija u sklopu IPA programa za regionalni razvoj sa 15,34 milijuna eura. Preostala sredstva osigurat će se kroz državni proračun (12, 3 milijuna eura) i sredstva grada Slavonskog Broda (2 milijuna eura).

Vodoopskrbnu mrežu Slavonskog Broda čini oko 365 km cijevi od kojih je većina stara 15 - 40 godina. Sustav je trenutno niske funkcionalnosti te se procjenjuje da gubici u mreži iznose i više od 40%. Po završetku projekta, 4.300 novih stanovnika bit će izravno priključeno na vodoopskrbnu mrežu a gubici vode trebali bi se smanjiti za 20% u usporedbi s trenutnom situacijom.

Gradska kanalizacijska mreža u jednako je lošem stanju. Prosječna starost mreže kreće se od 20 do 30 godina, a u centru grada ima i kanalizacije od cigle iz druge polovice 19. stoljeća. Kroz ovaj će se projekt izgraditi oko 36 km nove kanalizacijske mreže kako bi se osiguralo priključenje gotovo deset tisuća novih stanovnika na kanalizacijski sustav, posebice u općinama Klakar, Gornja Vrba i Podcrkavlje u kojima trenutno uopće ne postoji sustav odvodnje. Pored toga, otpadne vode Slavonskog Broda trenutno se nepročišćene ispuštaju u rijeku Savu što će biti riješeno izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s trećim stupnjem pročišćavanja, koji će imati kapacitet za 80 tisuća stanovnika.

Vezane vijesti

Šeks uskoro i bez počasne titule?

Šeks uskoro i bez počasne titule?

Načelnik slavonske općine Podgorač Goran Đanić najavio je da će pokrenuti proceduru oduzimanja titule počasnog mještanina bivšem potpredsjedniku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika