18.10.2010. / 13:26

Autor: Hina

'Saxophone Summit' otvara zagrebački festival jazza

Ovogodišnji zagrebački festival jazza otvorit će 10. studenoga svjetski poznata skupina Saxophone Summit koju predvode trojica vrhunskih saksofonista: Joe Lovano, Dave Liebman i Ravi Coltrane

Saxophone SummitSaxophone SummitŠesti Vip Zagreb Jazz Festival, koji će se održati od 10. do 14. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), predstavit će svjetski poznate jazz izvođače Saxophone Summit, Pata Martina, Jasona Morana, Davida Murraya te skupinu pjesnika i glazbenika Last Poets.

Ovogodišnji zagrebački festival jazza otvorit će 10. studenoga svjetski poznata skupina Saxophone Summit koju predvode trojica vrhunskih saksofonista: Joe Lovano, Dave Liebman i Ravi Coltrane, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Zagreb će tako nakon 2006. ponovno ugostiti Joea Lovana, dobitnika Grammyja i izvođača kojega je časopis Down Beat ove godine proglasio najboljim jazz umjetnikom.

Večer nakon Saxophone Summita slijedi koncert Pata Martina, jednog od najvirtuoznijih gitarista u svijetu jazza, poznatog po osebujnom masivnom zvuku i živopisnim nastupima. Martino je dobitnik mnogih priznanja i nagrada, a 2004. proglašen je najboljim jazz gitaristom po izboru čitatelja časopisa Down Beat.

Zagrebačka će publika 12. studenoga imati priliku uživo čuti ovogodišnjeg dobitnika cijenjene nagrade "MacArthur Genius Award" Jasona Morana. Ovaj mladi pijanist i skladatelj, poznat kao glazbenik suvremenog jazz pristupa, dobitnik je nagrade Udruženja jazz novinara za glazbenika u usponu.

Program ovogodišnjeg Festivala donosi i nastup jednog od najproduktivnijih jazzista današnjice i dobitnika Grammyja Davida Murraya. Tenor i sopran saksofonist, bas klarinetist, flautist, skladatelj i aranžer Murray poznat je kao svestrani glazbenik koji snima albume u raznim podžanrovima jazza. Nastupit će 13. studenoga zajedno s Vip Festival Orchestrom, u čijem su sastavu izvođači iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Festival će 14. studenoga zatvoriti skupina pjesnika i glazbenika The Last Poets, poznatih po širokom glazbenom pristupu koji povezuje poeziju s funkom, soulom i jazzom.

Uoči početka Festivala u prodaji će se naći i najnovija knjiga "Jazz Connections", autora Davora Hrvoja, koja donosi odabrane razgovore s jazz glazbenicima. Na gotovo 500 stranica Hrvoj pruža presjek razgovora koje je tijekom svoje karijere vodio s velikim jazz imenima poput Sonnyja Rollinsa, Joea Lovana, Charlesa Lloyda, Ornettea Colemana itd.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika