18.10.2010. / 13:36

Autor: Martina Čizmić

MMF ih izvukao: Srbi se hvale da će 2013. biti jači od Hrvatske

"2011. i 2012. Hrvatska i Srbija imati će jednak udio u svjetskom BDP-a, no 2013. će Srbija preuzeti vodeću poziciju", rekao je za Press ekonomist Mlađen Kovačević

Srbija je 1980. imala 33,5 posto veći BDP od HrvatskeSrbija je 1980. imala 33,5 posto veći BDP od HrvatskeSrbija je prije nekoliko mjeseci bila na rubu bankrota te je bila prisiljena prihvatiti međunarodnu pomoć MMF-a. Naravno, s financijskom pomoći došli su i oštri rezovi, no oni su Srbiji pomogli da u kraćem vremenu prebrodi gospodarsku i financijsku krizu koja je zahvatila svijet.

I dok Hrvatska očekuje daljnji pad BDP-a ove i tek skromni rast sljedeće godine, Srbija već ove godine bilježi rast od 1,5 posto. Kako piše beogradski Press, to će biti najveći rast BDP-a u regiji ove godine.

MMF je u svom posljednjem izvještaju naveo kako Srbija ima veći rast gospodarstva od susjednih zemalja, ali to neće biti dovoljno da smanji nezaposlenost koja je ozbiljno zahvatila tu zemlju.

Rast koji u drugom kvartalu iznosi dva posto Srbija ponajprije može zahvaliti snažnom izvozu, ali i subvencioniranim kreditima za stanovništvo i gospodarstvo.

Ekonomisti ipak upozoravaju kako unatoč rastu, Srbija nije izašla iz krize. Ali i dodaju kako će po prvi put nakon raspada Jugoslavije, Srbija prestići Hrvatsku po udjelu u svjetskom BDP-u.

"2011. i 2012. Hrvatska i Srbija imati će jednak udio u svjetskom BDP-a, no 2013. će Srbija preuzeti vodeću poziciju", rekao je za Press ekonomist Mlađen Kovačević.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 18.10.10. 15:17

Plaće u Hrvatskoj su apsolutno nesrazmjerne i nelogične s obzirom gdjke se zemlja nalazi.Bankarski menadžeri ili agenti,Telekom,direktori državnih firmi,Ina i ostali imaju nesrazmjerna primanja a da pritom svojom pameću nisu u stanju Hrvatsku dovesti do bolje situacije.Taj nesrazmjer je posljedica pljačke vrijednosti za koju oni apsolutno nisu zaslužni.U redu je imati interese firme u kojoj radiš na prvom mjestu ali je okruženje također važno.Dakle država im omogućuje vrhunske zarade a oni državu vode u kolaps.Tj.nedovoljno se zalažu da do toga ne dođe.Uopće nema logike da je tome tako no oni se pozivaju na evropske prosjeke i da su oni "tu negdje sa zaradama"?Ali ima li hrvatski čovjek prosjek evrope u svojim primanjima?Nema!PŠa odkud im onda opravdanje za takvu usporedbu?Iz pokvarene taštine i licemjerja.Eto!!!


registracija
12/7/10

Cassini, 18.10.10. 16:03

Ajme koliko bedastoca koje btw uopce nemaju veze sa tekstom clanka.
Najbolje da tebe vlasnik privatne tvrtke pita koliku si smije placu dati ili sto ce sa ostvarenom dobiti uraditi. Drzava mu omogucuje vrhunsku zaradu?!! Drzava zivi od njegovog rada kao i od rada svakog zaposlenog gradana. I usput, ova drzava ima najveci porez na visoka primanja u svijetu. A ni ostala davanja toj istoj drzavi nisu drugacija. Poduzetnik i njegovi radnici su jedini koji u bilo kojoj drzavi stvaraju nove vrijednosti a svaka drzava od tih vrijednosti zivi, citaj trosi.
Bas je glavni problem ove drzave u primanjima menagera i vlasnika privatnih tvrtki.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 18.10.10. 16:41

Bravo HDZ,toliko dobro ste vodili ovu drzavu.Sram vas bilo.Izjednaciti se cak sa srbima,je gore nego izgubiti rat.


registracija
22/11/06

conan, 18.10.10. 17:29

@Dugoprugas,

ovaj članak treba bolje pročitati i razumijeti šta u njemu piše.Tu se ne radi o BDP po glavi stanovnika nego svjetski .Primjera radi po tom izračunu hrvatski je jeači od luxemburškog iako svi znamo da je ta mala državica najbogatija članica EU ! Pošto Srbija ima duplo više stanovnika od HR logičnije je da je svijetski BDP veći !!!


registracija
14/11/07

laufer, 18.10.10. 21:06

Glupost.
GDP Hrvatske na kraju 2009 je 67 milijardi $
GDP Srbije na kraju 2009 je 42 milijarde $
Primanja proračuna HR su 15 milijardi eura a Srbije 5.5 milijardi eura.
GDP per capita HR 15000$
Srbija 5800$ skoro 3 puta manje.
Hrvatska ima upola manje stanovnika.
Toliko o podacima.
Treba gledati svoje dvorište, kako je preko plota nema nikakve veze sa našim standardom.
A da nam je loše i da tonemo - tonemo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika