18.10.2010. / 14:13

Autor: Hina

Josipović i Kosor o padu MIG-ova: 'Prvo izvješće imat ćemo za koji dan'

Istraga o padu dvaju borbenih zrakoplova dobro napreduje i vjerojatno ćemo za koji dan imati prvo izvješće, izvijestio je novinare nakon danas održane sjednice Vijeća predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u svome uredu

Jadranka Kosor i Ivo Josipović (Foto: Davor Visnjić/PIXSELL)Jadranka Kosor i Ivo Josipović (Foto: Davor Visnjić/PIXSELL)Vijeće za obranu dalo je rok od 60 dana da se razmotri mogućnost obnove borbenih zrakoplova MIG 21, podržalo je izgradnju ophodnih brodova (po modelu 1+3) te razgovaralo o smanjenju zapovjednog kadra u odnosu na broj vojnika u skladu s NATO standardom i strategijom obrane.

Istraga o padu dvaju borbenih zrakoplova dobro napreduje i vjerojatno ćemo za koji dan imati prvo izvješće, izvijestio je novinare nakon danas održane sjednice Vijeća predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u svome uredu.

Dodao je da su razmatrali i provedbu strateških dokumenata i obrambenog proračuna Ministarstva obrane za 2010., 2011 i 2012. godinu te da je prihvaćen zaključak da se mora štedjeti i formirati proračun u skladu sa zaključkom da se ne povećava rashodovna strana. Razmatrali su i opcije koje se odnose na osiguravanje potrebnih sredstava za funkcioniranje OS dijelom i iz prodaje nekretnina neperspektivnih za OS.

Što se tiče otvorenog informacijsko-komunikacijskog sustava zaključeno je da se pristupi opremanju 120 borbenih vozila s minimalnom konfiguracijom (u suradnji s tvrtkom Tales) te da se razmotre i druge mogućnosti suradnje u skladu s mogućnostima RH.

Razgovarali smo i o kadrovskoj politici u obrambenom sustavu i zaključili da će se i u okviru mogućih promjena u zakonodavstvu i u kadrovskoj politici u obrambenom sustavu nastoji uskladiti konkretno stanje u pogledu konkretnog broja časnika, dočasnika i vojnika s potrebama i reducirati broj časnika sukladno standardima NATO-a i potrebama. Raspravljali smo i o tome da bi trebalo definirati karijerni put najviših vojnih dužnosnika (načelnika GS-a, šefa Vojno obavještajne službe i glavnog inspektora OS) za koje smatramo da bi trebale biti završne u vojnoj karijeri.

Ministar obrane Branko Vukelić izvijestio je da istraga vezana uz nesreću dvaju borbenih zrakoplova dobro napreduje, da su inspektor i njegov tim u svome radu potpuno neovisni, niti premijerka, ni ja osobnom ne utječemo na njihov rad, naglasio je predsjednik. Dodao je da je rok za podnošenje izvješća 30 dana i upravo istječe za koji dan. Izviješteni smo da su istrage tog tipa složene i komplicirane, da dobro napreduju i imaju punu potporu premijerke, mene i načelnika OS-a da potpuno i neovisno utvrde što se dogodilo i da se sukladno nalazima donesu i potrebne odluke.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor koja je također nazočila sjednici Vijeća za obranu rekla je da su razmatrali strateške dokumente nacionalne sigurnosti i obrane, te napomenula da je dogovoreno da se strategija nacionalne sigurnosti i obrane donese do kraja godine.

Potvrdila je da su razgovarali i o proračunu MORH-a i OS za 2011., napominjući da je zajedno s potpredsjednikom vlade i ministrom financija Ivanom Šukerom dodatno obrazložila okvire i smjernice proračuna za iduće godine te saborske odluke na vladin prijedlog da se ne povećavaju proračunski rashodi. U te se okvire, stoga, mora uklopiti i proračun Ministarstva obrane, istaknula je Kosor. Razgovarali smo i o prodaji neperspektivnih nekretnina Ministarstva obrane i u vezi s tim idućih dana bit će donesene i neke odluke, svakako do donošenja proračuna za 2011. godinu, dodala je.

Također je bilo riječi o opremanju i modernizaciji OS-a, među ostalim i o borbenom oklopnom vozilu čime je domaćim tvrtkama, prvenstveno Đuri Đakoviću, osiguran posao za idućih nekoliko godina. Napomenula je da je u posljednjih 15 godina u HRZ uloženo oko 500 milijuna dolara, što, kako je rekla, opovrgava tvrdnje da se "stajalo u mjestu".

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika