18.10.2010. / 14:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Predsjednik Dume: Hrvatska jedan od najvažnijih partnera Rusije

Hrvatska je jedan od najvažnijih partnera Rusije na jugoistoku Europe, istaknuo je Grizlov dodajući da se u posljednje vrijeme suradnja između dviju zemalja intenzivno razvija

Hrvatska je jedan od najvažnijih partnera Rusije na jugoistoku Europe i Moskva smatra vrlo važnom odluku hrvatske vlade da se pridruži projektu plinovoda Južni tok, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi predsjednik ruske Dume Boris Grizlov na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Hrvatska je jedan od najvažnijih partnera Rusije na jugoistoku Europe, istaknuo je Grizlov dodajući da se u posljednje vrijeme suradnja između dviju zemalja intenzivno razvija.

Rad Međuvladinog povjerenstva za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju svjedoči o intenzivnom razvoju suradnje, rekao je Grizlov, a kao važan događaj je izdvojio odluku hrvatske vlade o priključenju Južnom toku.

"S velikim zadovoljstvom primili smo vijest o tome da se Hrvatska priključila Južnom toku", kazao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji boravi u službenom posjetu Rusiji, rekao je na sastanku sa svojim domaćinom da su obje zemlje zainteresirane za unaprjeđenje suradnje na svim područjima.

Ovaj posjet održava se u vrijeme uspona u odnosima nakon dva posjeta premijerke Jadranke Kosor Rusiji ove godine, kazao je Bebić.

"Ruska strana daje prilično istaknutu važnost Hrvatskoj u regiji" jugoistočne Europe, istaknuo je u izjavi za novinare.

Po njegovim riječima, dvije strane rade na novim projektima kao i na onima koji su možda već bili zaboravljeni ili su u drugom planu. Potvrđeno je da je Hrvatska u Južnom toku, a nove ekološke studije o mogućoj realizaciji projekta Družba Adria "zapravo će otvoriti nove mogućnosti".

Bebić i Grizlov smatraju da se parlamentarna suradnja također vrlo dobro razvija. Grizlov je rekao da skupina rusko-hrvatskog prijateljstva u Dumi "s velikim žarom radi na razvitku odnosa".

Što se tiče kulturne suradnje, ove godine se održavaju Dani Rusije u Hrvatskoj, a iduće godine će biti Dani Hrvatske u Rusiji, rekao je Grizlov. "To je jako važno, mi imamo puno toga zajedničkog, veže nas tradicija", ocijenio je.

Spomenuo je i turističku suradnju te iznio podatak da je Hrvatsku ove godine posjetilo 130.000 ruskih turista.

Trgovinska razmjena između dviju zemalja, koja je 2008. dosegnula gotovo dvije milijarde američkih dolara, zabilježila je značajan pad 2009. zbog svjetske gospodarske krize, ali se sada polako oporavlja, rekao je Grizlov.

Bebić je u ponedjeljak također razgovarao s predsjednikom Odbora ruske Dume za vanjsku politiku Konstantinom Kosačovom te s Andrejem Toršinom, zamjenikom predsjednika Vijeća Federacije, gornjeg doma parlamenta.

Predsjednik Sabora u utorak će posjetiti rusko ministarstvo vanjskih poslova, a poslije podne će otputovati u Sankt Peterburg.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika