18.10.2010. / 15:20

Autor: Hina

Slovenski ustavni sud dao zeleno svjetlo za potvrdu arbitražnog sporazuma

Zakon kojim je slovenski parlament ratificirao arbitražni sporazum s Hrvatskom nije u suprotnosti sa slovenskim ustavom, odlučio je slovenski ustavni sud, objavljeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorZakon kojim je slovenski parlament ratificirao arbitražni sporazum s Hrvatskom nije u suprotnosti sa slovenskim ustavom, odlučio je slovenski ustavni sud, objavljeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Ustavnost zakona o arbitraži ustavni suci razmatrali su na zahtjev oporbe koja je tvrdila da je zakon o ratifikaciji sadržajno suprotan slovenskom ustavu, jer bi arbitražno vijeće za rješavanje graničnog prijepora moglo definirati morsku granicu s Hrvatskom drukčije od načina kako je određena u slovenskoj ustavnoj povelji iz 1991. godine, pa bi u tome bila potrebna izmjena važećeg ustava.

Odluku da je zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u skladu s ustavom slovenski ustavni suci donijeli su jednoglasno još 7. listopada, a u ponedjeljak ju je objavio glavni tajnik ustavnog suda Erik Kerševan.

Odlukom toga suda uklonjena je zadnja prepreka da dvije države razmijene note kojima će potvrditi da je arbitražni sporazum, što ga je Hrvatski sabor ratificirao još lani, a slovenski parlament ove godine (nakon čega je potvrđen i na referendumu) postao važeći dokument međunarodnog prava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika