18.10.2010. / 16:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Jandroković sa Žbogarom prošetao po Splitu: 'Milanović će doživjeti još jedan politički poraz'

"Milanović će svojim pokušajem rušenja Vlade doživjeti još jedan politički poraz", uvjeren je Jandroković, koji drži da neće biti prijevremenih izbora

Samuel Žbogar i Gordan Jandroković; Photo: Ivana Ivanović/PIXSELLSamuel Žbogar i Gordan Jandroković; Photo: Ivana Ivanović/PIXSELLMinistar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar i počasni konzul Slovenije u Splitu Branko Roglić otvorili su u ponedjeljak u nazočnosti ministra vanjskih poslova i euorpskih integracija RH Gordana Jandrokovića nove prostorije Generalnog konzulata Slovenije u Splitu.

U kratkom obraćanju na svečanosti otvaranja ministri Jandroković i Žbogar su istaknuli da se odnosi između Hrvatske i Slovenije razvijaju u prijateljskom smjeru.

"Iznimno mi je drago što sam danas nazočan svečanosti otvaranja Generalnog konzulata Slovenije u Splitu jer je to dobar pokazatelj da se odnosi RH i Slovenije razvijaju u prijateljskom smjeru" rekao je hrvatski ministar Jandroković.

Pri tomu je istaknuo kako je posebice važno razvijati dobre odnose između Hrvatske i Slovenije u vrijeme završnih pregovora Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. "Vjerujem da ćemo uskoro završiti te pregovore i zajedno sa Slovenijom, koja je već članica EU, biti za istim stolom" rekao je ministar Jandroković.

Teška pitanja dovela dobrosusjedske odnose na kušnju

On je pri tomu podsjetio na "teško otvoreno pitanje" graničnog spora između Hrvatske i Slovenije što je bilo, po Jandrokovićem riječima, dovelo u kušnju odnose između dvije zemlje koji su povijesno prijateljski.

"Povijesnim dogovorom premijerke Kosor i premijera Pahor riješili smo granično pitanje između dvije zemlje. Sada možemo razvijati naše odnose na svim poljima" rekao je ministar Jandroković.

Ministar Jandroković je naglasio kako je važno što je generalni konzul Republike Slovenije u Splitu jedan od najboljih hrvatskih poduzetnika Branko Roglić.

"To znači da će se težište razvoja odnosa između dvije zemlje usmjeriti na gospodarsku suradnju, te na zajednički nastup na trećim tržištima" rekao je ministar Jandroković. Dodao je kako se Ljubljana i Zagreb nastoje pozicionirati kao središte ovog dijela Europe.

Slovenski ministar Žbogar je istaknuo kako ga veseli i kako je zadovoljan što je današnjoj svečanosti u Splitu nazočan i hrvatski ministar Jandroković. "To govori da se odnosi razvijaju pozitivno i da možemo rješavati međusobne probleme" rekao je ministar Žbogar. On je dodao kako će Generalni konzulat Slovenije u Splitu doprinijeti razvoju gospodarske suradnje između dvije zemlje.

Generalni konzul Slovenije u Splitu Branko Roglić je posebice zahvalio što su svečanosti otvaranja novih prostorija konzulata u Splitu nazočna dvojica ministara vanjskih poslova.

"Ovaj konzulat će biti dom za Slovence koji žive u RH i doprinijet će razvoju prijateljstva između Slovenije i Hrvatske" rekao je konzul Roglić.

Nakon svečanosti otvaranja prostorija slovenskog konzulata u Splitu dvojica ministara razgledala su prostorije i sastala se s hrvatskim i slovenskim gospodarstvenicima, a zatim se uputili u sjedište Splitsko-dalmatinske županije gdje će se sastati sa županom Antom Sanaderom.

Prijevremeni izbori usporili bi pregovore s EU

Hrvatski ministar vanjskih poslova ukratko je komentirao i aktualnu političku situaciju u državi.

"Milanović će svojim pokušajem rušenja Vlade doživjeti još jedan politički poraz", uvjeren je Jandroković, koji drži da neće biti prijevremenih izbora.

"Legitimno je i posve normalno da oporba pokušava prikupiti dovoljan broj potpisa za izglasavanje nepovjerenja vladi, ako to želi. Međutim, s obzirom na parlamentarnu situaciju i na stabilnu većinu bit će to još jedan politički poraz SDP-a i Zorana Milanovića", rekao je ministar Jandroković novinarima u Splitu odgovarajući na upit kako komentira oporbeni početak prikupljanja potpisa za glasovanje o povjerenju hrvatskoj vladi.

Na upit hoće li se prijevremeni izbori održati u proljeće iduće godine, ministar Jandroković odgovorio odrično ponovivši kako je "vladajuća većina stabilna".

"Siguran sam da ćemo završiti pregovore s EU u prvoj polovici 2011. godine a na izbore ići krajem 2011. godine", rekao je ministar Jandroković.

"No, kada bi zamislili takvu situaciju (prijevremene izbore), onda s punom odgovornošću kao ministar vanjskih poslova i europskih integracija mogu reći da bi nastao ozbiljan zastoj u našem pregovaračkom procesu, da bi nam značajno vrijeme taj proces pregovora bio prolongiran, a siguran sam da nitko tko je dobronamjeran takvo što ne želi", dodao je Jandroković.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 18.10.10. 16:49

Ma što ti znaš balavac jedan. kad se sjetim njegovog prvog govora pa kad su ga nešto pitali on nema pojma. Mora prvo Ivu pitati. A sad pljuje po njemu i svima. Mamu ti jebem, došlo je i tvoje vrijeme za kraj. Uživajte na vlasti još malo pa doviđenja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika