18.10.2010. / 16:54

Autor: Hina

Mobilizacija protiv mirovinske reforme: Francuska vozi na rezervi

Reuters prenosi procjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja nadzire strateške zalihe nafte u državama članicama OECD-a, da Francuska ima zaliha za 98 dana i "već ih crpi"

Nestašica nafte već se osjeti na pojedinim benzinskim postajama (Reuters)Nestašica nafte već se osjeti na pojedinim benzinskim postajama (Reuters)Dok su francuska vlada i sindikati ukopani na svojim pozicijama, štrajk rafinerija ušao je u ponedjeljak u drugi tjedan te je Francuska posegnula za naftnim zalihama kojih ima za 98 dana, a u osporavanje mirovinske reforme uključili su se i kamionski prijevoznici, prenose agencije.

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je za ponedjeljak poslijepodne sastanak "međuministarskog kriznog centra" koje će raspravljati o nestašici goriva u zemlji, javlja agencija AFP.

Agencija dodaje da je sastanak užeg kabineta na temu opskrbe gorivom već održao predsjednik države Nicolas Sarkozy koji unatoč štrajkovima i blokadama ne odustaje od svoje mirovinske reforme povišenja dobne granice umirovljenja sa 60 na 62 godine.

Reuters prenosi procjenu Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja nadzire strateške zalihe nafte u državama članicama OECD-a, da Francuska ima zaliha za 98 dana i "već ih crpi".

Međutim, na svojim pozicijama ukopali su se i moćni francuski sindikati koji uživaju podršku oporbene ljevice i najavljuju da će mobilizaciju radništva potvrditi općim štrajkom u utorak, na dan kada Senat treba glasovati o novom mirovinskom zakonu.

Francuski premijer Francois Fillon uporno je u nedjelju ponavljao da će reforma biti "izglasana", unatoč "društvenoj krizi".

Ljevica pak žali zbog nepopustljivosti vlade i poziva na dijalog, poručili su socijalisti.

"Ovo je odlučan tjedan", rekao je glasnogovornik socijalista Benoit Hamon i pozvao Francuze neka prosvjeduju u miru i ne dopuste da ih zlostavlja strogoća vlasti.

Štrajkovi protiv mirovinske reforme proširili su se prošlog tjedna na 12 francuskih rafinerija i nadovezali na trotjedni štrajk u najvećoj francuskoj naftnoj luci Fos Lavera u Marseilleu gdje radnici štrajkaju protiv radnih uvjeta i protiv reforme.

Fos-Lavera je u svijetu treća najveća luka za naftne derivate s pretovarom od 64.2 milijuna tona godišnje.

U ponedjeljak se uključio i kamionski prijevoz u akciju blokirajući spremišta goriva i stvarajući prometni kaos hotimičnom usporenom vožnjom.

Nije još objavljeno koliko je benzinskih postaja "presušilo" od njih 12.500 u Francuskoj, no Exxon Mobil je objavio da je stanje "kritično" i da će vozači teško do dizela u Parizu i Nantesu na zapadu, javlja Reuters.

AFP je javio da goriva nema na 1.500 benzinskih postaja, a stanje je "krajnje zabrinjavajuće" na 3.500 postaja u ruralnim područjima.

Poremećaji su nastavljeni u ponedjeljak i u željezničkom prometu, kao i prosvjedi u 261 srednjoj školi od njih 4.000 pa je čak bilo manjih sukoba između mladih i snaga reda.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika