18.10.2010. / 17:13

Autor: Hina , Nacional.hr

Umro akademik Josip Vončina

Vončina je objavio je više od dvije stotine znanstvenih i stručnih priloga (članaka, rasprava i knjiga), a autor je i knjige "Tekstološka načela za pisanu baštinu hrvatskoga jezičnog izraza"

Josip VončinaJosip VončinaIstaknuti hrvatski jezikoslovac i poznavatelj povijesti hrvatskoga jezika, akademik Josip Vončina preminuo je danas u 79. godini u Zagrebu, izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Težište znanstvenog rada akademika Vončine bilo je na proučavanju povijesti hrvatskoga jezika te jezika i stila hrvatske književnosti od 15. do 18. stoljeća, a kako se navodi, neprestano je pronalazio nove veze, utjecaje i međusobna prožimanja pisaca kopnene i primorske Hrvatske.

Josip Vončina rođen je 18. rujna 1932. u Ravnoj Gori. Do umirovljenja 1999. bio je predstojnik Katedre za povijest hrvatskog jezika i hrvatsku dijalektologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1991. izabran je za redovitog člana HAZU u Razredu za filološke znanosti, a od 1997. do kraja 2003. bio je tajnikom Razreda za filološke znanosti. Također je bio jedan od utemeljitelja i izvršni urednik biblioteke "Stoljeća hrvatske književnosti" Matice hrvatske.

Vončina objavio je više od dvije stotine znanstvenih i stručnih priloga (članaka, rasprava i knjiga), a autor je i knjige "Tekstološka načela za pisanu baštinu hrvatskoga jezičnog izraza".

Vezane vijesti

'Genocidnost Hrvata', HAZU i 'košarica' Goldsteinu

'Genocidnost Hrvata', HAZU i 'košarica' Goldsteinu

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od večeras ima 36 novih članova - 18 redovitih članova, osam dopisnih članova i deset članova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika