18.10.2010. / 18:20

Autor: Deutsche Welle

Umjetnost izigravanja europskih pravila: Žarulja postaje "kugla za grijanje"

Jedan njemački poduzetnik pronašao je način kako zaobići zabranu koju je Europska unija uvela na žarulje s volframovom niti. On te žarulje prodaje kao mini-grijalice, kojima je svjetlost tek popratni efekt.

EU je zabranila klasične žarulje (Reuters)EU je zabranila klasične žarulje (Reuters)Siegfried Rothäuser i njegov šogor otkrili su način kako zaobići zabranu korištenja žarulje sa žarnom niti snažnije od 60 watta. Oni ih uvoze iz Kine i prodaju kao "male grijaće aparate" pod nazivom "heatball" (kugle za grijanje).

Inženjer iz Essena je počeo reklamirati svoje žarulje od 75 i 100 watta kao mini-grijalice, budući da tek pet posto energije koju one koriste proizvodi svjetlost, dok se preostalih 95 pretvara u toplinu.

Prema informacijama s interent stranice heatball.de ovi su aparati "najbolji izum nakon žarulje" i "tehnički su vrlo slični klasičnoj žarulji osim što nisu načinjene da bi proizvodile svjetlost nego toplinu".

Akcijska umjetnost

Po cijeni od 1,69 eura po komadu, Rothäuserova je prva pošiljku od 4.000 žarulja planula u tri dana.

Nazvavši prodaju ovih žarulja "akcijskom umjetnošću", na istoj internetskoj stranici Rothäuser dovodi u pitanje opravdanost odluke da se na području EU-a umjesto klasične žarulje ubuduće smiju koristiti samo tzv. štedne žarulje.

"Heatball je istovremeno otpor zbog nesrazmjera mjera koje se poduzimaju za zaštitu našeg okoliša. Kako netko uopće može ozbiljno vjerovati da ćemo primjenom štednih žarulja spasiti svjetsku klimu, a istovremeno dopustiti da se desetljećima uzalud čeka na zaštitu prašuma", može se pročitati na istoj internet stranici. Ističe se i da će 30 posto od svake prodane žarulje biti poklonjeno projektima za zaštitu prašuma.

Mnogi građani EU-a nisu presretni zbog odluke o prelasku na štedne žarulje, prije svega jer one proizvode drugačiju svjetlost od one na koju su navikli u svojim kućanstvima.

Europska unija, pokušavajući potaknuti djelotvornost u korištenju energije, uvodi zabranu prodaje žarulja s volframovom niti, kakve su se desetljećima koristile u kućanstvima. Sve bi stare žarulje s europskog tržišta trebale nestati do 2012. godine. I Hrvatska će, kad uđe u Uniju, morati poštivati ovo pravilo.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika