18.10.2010. / 18:31

Autor: Hina

Brammertz: Mladić i Hadžić moraju biti uhićeni

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz pozvao je u ponedjeljak države s područja bivše Jugoslavije ali i cijelu međunarodnu zajednicu da pojačaju napore kako bi se što prije uhitila preostala dvojica haških bjegunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Serge BrammertzSerge BrammertzGlavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz pozvao je u ponedjeljak države s područja bivše Jugoslavije ali i cijelu međunarodnu zajednicu da pojačaju napore kako bi se što prije uhitila preostala dvojica haških bjegunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić.

"Ključni cilj koji mora biti ostvaren prije zatvaranja ICTY-a je uhićenje Mladića i Hadžića ... ta uhićenja postala su imperativ posebice zbog štetnog učinka kakvoga za žrtve predstavlja odgoda provedbe pravde ali i zbog toga što (njihov ostanak na slobodi) otežava pomirenje u regiji i potkopava vjerodostojnost međunarodne vladavine prava", rekao je Brammertz novinarima u Sarajevu gdje je doputovao u trodnevni radni posjet.

"Stoga ponovno pozivam države regije ali i međunarodnu zajednicu da poduzmu što je potrebno kako bi uhićenja uslijedila što prije. Vrijeme istječe", dodao je Brammertz.

Brammertzov dolazak u Bosnu i Hercegovinu, kako je sam pojasnio, dio je priprema za podnošenje redovitog izvješća Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o suradnji zemalja regije s ICTY-em.

Tužitelj Brammertz to izvješće planira sastaviti pošto kasnije ovog tjedna posjeti Zagreb a početkom studenog i Beograd.

Brammertz je kazao kako Tužiteljstvo ICTY-a i za dovršenje svih sedam suđenja koja su u tijeku u Den Haagu treba punu suradnju država bivše Jugoslavije, a to je ujedno bila i tema razgovora što ih je tijekom dana vodio s članovima Predsjedništva BiH.

Brammertz je istaknuo kako je haaško tužiteljstvo veoma zainteresirano pružiti lokalnom pravosuđu svu pomoć i informacije koje su mu potrebne kako bi i samo bilo u stanju učinkovitije procesuirati brojne preostale slučajeve ratnih zločina.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko potvrdio je novinarima kako će njegov ured (OHR) nastaviti pružati svu potporu ICTY-u koja bude potrebna te kako će se pobrinuti da i bosanskohercegovačke vlasti osiguraju potrebnu suradnju.

Inzko je upozorio kako je problem u BiH taj što su njene vlasti do sada učinile vrlo malo na provedbi već usvojene državne strategije za procesuiranje ratnih zločina što je uvjetovalo sporo rješavanje takvih slučajeva pred domaćim pravosuđem.

Tužitelj Brammertz posjet Sarajevu u utorak nastavlja razgovorima s predstavnicima Suda i Tužiteljstva BiH a planiran je i njegov susret s članovim udruga koje okupljaju ratne stradalnike i članove njihovih obitelji.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika