18.10.2010. / 21:15

Autor: Hina

Genetove 'Služavke' otvorile 25. Gavelline večeri

Festival je otvorio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, čestitavši "Gavelli" na 25. jubilarnim večerima te zaželjevši gostujućim ansamblima ugodan boravak u Zagrebu

Predstavom "Služavke" autora Jeana Geneta u režiji Georgija Para i izvedbi dubrovačkog Gradskog kazališta Marina Držića otvorene su večeras 25. Gavelline večeri.

Do 29. listopada u kazalištu Gavella bit će prikazan izbor od 12 ponajboljih predstava premijerno izvedenih u hrvatskim kazalištima prošle sezone, a pobjedničkoj će biti dodijeljen zlatnik s likom dr. Branka Gavelle, osnivača Gradskog dramskog kazališta "Gavella".

Festival je otvorio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić, čestitavši "Gavelli" na 25. jubilarnim večerima te zaželjevši gostujućim ansamblima ugodan boravak u Zagrebu.

Izbornica festivala Lada Martinac Kralj predstave je ove godine grupirala u četiri bloka.

U prvoj su skupini predstave temeljene na klasičnim tekstovima. Tako će uz večeras prikazane Genetove "Služavke" publika imati priliku vidjeti "Bjesove" F. M. Dostojevskog u izvedbi zagrebačkog HNK, "Hamleta" splitskog HNK, Ibsenova "Peera Gynta" u izvedbi "Gavelle" te Kolarovu "Brezu" varaždinskog HNK.

U drugom bloku su predstave nastale prema suvremenim tekstovima, "Balon" Mate Matišića u izvedbi Teatra Exit i Teatra 2000, "Udarac" Andresa Veiela i Gesine Schmidt, u izvedbi splitske PlayDrame, "Garaža" Zdenka Mesarića, u izvedbi ZKM-a i Gavellina predstava "Barbelo, o psima i djeci" Biljane Srbljenović.

Treći blok obuhvaća komedije "Građanin plemić" zagrebačkog HNK i "Žrtve zemljopisa 2" Teatra ITD, a u posljednjem je Eurokazova predstava "Okovani Galileo" Branka Brezovca.

Posljednji dan festivala, 29. listopada, kad će biti dodijeljena nagrada najboljoj predstavi, izvest će se predstava "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Jugoslavenskoga dramskog pozorišta iz Beograda.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika