18.10.2010. / 22:54

Autor: Ana Smrečki

Rohatinski: Zbog krpanja proračuna sve smo zaduženiji, pa su reforme nužne

Smatra da se nužne reforme odgađaju novim zaduženjem, koje je neophodno za krpanje proračunske rupe

Rohatinski ističe da odgađanje bolnih rezova dugoročno može samo pogoršati stanje u zemljiRohatinski ističe da odgađanje bolnih rezova dugoročno može samo pogoršati stanje u zemljiDa hrvatska politika treba promjenu, te da su nužne reforme u javnom sektoru, suglasan je i guverner HNB-a Željko Rohatinski. Za Dnevnik Nove TV ističe da odgađanje bolnih rezova dugoročno može samo pogoršati stanje u zemlji.

«Vrijeme izbora nije dobro za reforme. Ipak, situacija nije tako kritična da bi odgađanje reformi za godinu dana moglo imati bitan utjecaj, ali što se reforme duže odgađaju bit će teže njihove posljedice', naglašava Rohatinski.

Ipak, ističe da odgađanje reformi nije pravo rješenje. Prvi čovjek HNB-a smatra da se Hrvatska nalazi u situaciji u kojoj su nužne promjene u dosadašnjoj politici. Naglašava da to prije svega podrazumijeva reforme u javnom sektoru.

Govoreći općenito o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, Rohatinski upozorava da u Hrvatskoj politika već dugo diktira prava proračunskih korisnika. Pritom s osvrnuo i na rupu u državnom proračunu, koja je iz mjeseca u mjesec sve veća i veća.

Poručuje da ona nastaje rastom javnih službi, problema sa subvencijama i poticajima, te neodrživog mirovinskog i zdravstvenog sustava. Smatra da se nužne reforme odgađaju novim zaduženjem, koje je neophodno za krpanje proračunske rupe.

«Deficit opće države uključujući i HAC bi u 2010. mogao iznositi oko sedam posto BDP-a. Deficit od sedam posto je velik, a pokrivati će se zaduživanjem. Pitanje je do kada, jer smo svake godine sve zaduženiji. Zato su nužni ozbiljni rezovi», ponavlja Rohatinski.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 18.10.10. 23:43

Neznam kome govori i Guverner i makroanalitičari?Šuker i Kosorica idu svojim putem i slušaju Škegru.Tu se više nema šta očekivati osim da do izbora zadužimo još koji stotinu milijuna.Za nove socijalne umirovljenike npr.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika