19.10.2010. / 07:21

Autor: Hina

Sarkozy i Merkel žele ojačati partnerstvo s Medvedevom

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastali su se u ponedjeljak u Deauvilleu na summitu koji bi trebao ojačati suradnju Rusije i Europe dvadeset godina nakon pada Berlinskog zida.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastali su se u ponedjeljak u Deauvilleu na summitu koji bi trebao ojačati suradnju Rusije i Europe dvadeset godina nakon pada Berlinskog zida.

Mjesec dana prije susreta na vrhu u Lisabonu na kojemu NATO treba utvrditi svoju novu stratešku doktrinu, Sakrozy i Merkel su odmah po dolasku u poznato ljetovalište na normandijskoj obali, najavili spremnost za promicanje novog "partnerstva" Moskve i nekadašnjih neprijatelja iz doba Hladnoga rata.

"Svrha našeg susreta je ojačati temelje našeg povjerenja u našim odnosima s Rusijom", rekla je kancelarka nakon dugog bilateralnog razgovora s francuskim predsjednikom. "Ojačamo li međusobno povjerenje, znat ćemo pronaći način za vođenje zajedničke strategije s obzirom na prijetnje", dodala je.

"Oboje mislimo da je hladni rat završen, da je Varšavski sporazum gotov, da je Sovjetski Savez prošlost i da su Rusi naši prijatelji", dodao je Nicolas Sarkozy. "Rusija, Francuska i Njemačka izložene su istim rizicima i prijetnjama i zato bi bilo puno bolje da se ne sukobljujemo", kazao je.

Sigurnost u Europi, veze Rusije i Sjevernoatlantskog saveza te pregovori o budućem ugovoru o suradnji Moskve i EU-a trebaju biti na dnevnom redu radne večere koja je počela u ponedjeljak navečer čim je Dmitrij Medvedev doputovao u Normandiju.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika