19.10.2010. / 07:26

Autor: Hina

Begović o HEP-ovim stanovima: Neki su se prodavali i po 30 posto nižoj cijeni

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Leo Begović rekao je večeras kako je razlika između realnog broja stanova i broja stanova u knjigama otkrivena izvanrednom revizijom

Leo BegovićLeo BegovićPredsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Leo Begović rekao je kako je razlika između realnog broja stanova i broja stanova u knjigama otkrivena izvanrednom revizijom

Putem izvanredne revizije i konstantnim praćenjem imovine, što prijašnjih godina možda nije bio slučaj u HEP-u, otkrili smo da se brojevi, realni i oni u knjigama, ne slažu rekao je Begović u Trećem dnevniku HTV-a odgovarajući na pitanje kako je HEP otkrio da je od 300 stanova samo 134 u knjigama.

"U tim stanovima su prvenstveno radnici HEP-a, no pronašli smo i značajan broj ljudi koji nikad nisu radili u HEP-u niti s HEP-om imaju ikakve veze", rekao je Begović. Dodao je da nisu radili analizu tko je u tim stanovima, ali da im je u interesu u potpunosti "očistiti situaciju s imovinom, kako i priliči jednoj državnoj tvrtki".

Naveo je i da je HEP do stanova dolazio prvenstveno kompenzacijom. "Građevinske tvrtke koje nisu bile u mogućnosti platiti svoje dugove za električnu energiju u pravilu su nudile stambene prostore ili garaže", objasnio je."To je uobičajena praksa i to je legalno, no stan je u biti roba i novac koji je trebao nadomjestiti novac za potrošenu električnu energiju. Međutim, problem je što su se određeni stanovi prodavali po značajnom popustu, oko 30 posto", kazao je.

Odgovarajući na pitanje za vrijeme koje uprave su se dijelili stanovi odnosno "nestajali", rekao je kako se točno zna gdje su ti stanovi i tko su kupci. "U proteklih 15-ak godina je bila praksa u HEP-u da je netko tko je radnik HEP-a mogao kupiti stan i to bi odobravala uprava s obzirom na zainteresirane odnosno na ponude za kupnju".

Zamoljen da precizira je li najveći broj tih stanova otkupljivan pod tim uvjetima za vrijeme Račanove koalicijske vlade, Begović je rekao kako je "značajan broj stanova u to vrijeme bio otkupljen".

Rekao je kako nitko neće završiti na ulici osim možda onih bespravno useljenih, kojih ima nekoliko desetaka.

Napomenuo je cijeli slučaj za sad istražuje Državno odvjetništvo u suradnju s poreznom upravom.

Premijerka Jadranka Kosor je ranije izvjestila da je od predsjednika Uprave HEP-a dobila nalaze interne istrage, po kojima su u poslovnim knjigama HEP-a bila iskazana 134 stana, da bi se utvrdilo kako HEP raspolaže sa 300 stanova, 101 garažom i 73 poslovna prostora.

"Postoje indicije da se u razdoblju od 2000. do kraja 2003. značajan dio tih nekretnina nabavljao i otkupljivao prema netržišnim uvjetima", naglasila je Kosor, dodavši da se tim slučajem bavi Porezna uprava i državna revizija. Podsjetila je kako HDZ u tom razdoblju nije bio na vlasti pa nije ni birao Upravu HEP-a

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan odbacio je te tvrdnje. "Gospođa Kosor je nebrojeno puta u posljednjih mjesec dana rekla laž. Ovo je samo jedna u nizu", kazao je Dragovan za Dnevnik HTV-a dodajući kako je ona "zadnja u Hrvatskoj koja može o stanovima bilo što govoriti".

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 19.10.10. 07:34

begović begović -- to je obiteljska firma ? kaj nije prije šef HEPa bio damir begović ?


registracija
27/7/09

verina, 19.10.10. 08:19

Mali Leo dobio zadatak da pod svaku cijenu pronađe nešto kompromitirajuće za SDP. Ali, podaci su mu nemušti isvaka ozbiljnija provjera pokazat će da mali Leo nije dorastao zadatku!


registracija
14/11/07

laufer, 19.10.10. 10:25

Pljačkaši banaka optužuju džeparoše da su veliki kriminalci.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 19.10.10. 12:00

Znaju oni da lažu,ali smatraju da treba svako malo narodu,koji je jel'te glup,baciti kakvu kost.Neće tu biti ničeg strašnog,ali narodu će to ostati u uhu.To je cilj,i SDP krade.I zašto uvijek nešto "nalaze" SDP-u?Pa zato jer su im naajveća konkurencija. Znaju,guba lopovska i HDZ-ovska da, ako jedan posto birača bude glasalo za njih radi sumnje u SDP,imaju čisti dobitak.


registracija
30/6/10

petrus7, 19.10.10. 14:25

Ma bjeloglava srpska kokoš ima nešto govoriti o stanovima. Ona izbaci onog jadnika van i otme mu stan i to nitko ne istražuje a ovdje sere. Mamu joj jebem srpsku, doći će i njezin kraj uskoro pa će ona završiti na ulici, ako komunjare budu pametne.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika