19.10.2010. / 11:13

Autor: Hina

Sudan optužuje Georgea Clooneyja za poticanje napetosti u toj državi

Sudansko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je Clooneyja i čelnika nevladine organizacije "Enough" Johna Prendergasta da se se upliću u unutarnje odnose u Sudanu i potiču "bubnjeve rata"

George ClooneyGeorge ClooneySudan je u ponedjeljak optužio američkog glumca Georgea Clooneyja, koji se nedavno vratio iz posjeta toj zemlji, da potiče napetosti u državi prije referenduma o samoodređenju Južnog Sudana u siječnju.

Sudansko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je Clooneyja i čelnika nevladine organizacije "Enough" Johna Prendergasta da se se upliću u unutarnje odnose u Sudanu i potiču "bubnjeve rata".

Stanovnici pokrajine Južni Sudan će se 9. siječnja 2011. na referendumu izjasniti žele li ostati u sastavu Sudana. Drugi referendum će istodobno biti održan u Abyeiji, regiji na granici između sjevera i juga Sudana

George Clooney je 12. listopada na primanju u Bijeloj kući pozvao međunarodnu zajednicu da spriječi nasilje koje bi moglo omesti referendum, što su on i Prendergast ponovili i u razgovoru za Washington Post.

Referendum u Južnom Sudanu dio je mirovnog sporazuma sklopljenog nakon okončanja brutalnog, višedesetljetnog građanskog rata između sjevera i juga u kojem je živote izgubilo milijun i pol ljudi.

Clooney, koji je 2008. imenovan UN-ovim glasnikom mira, i ranije se intenzivno zalagao za ratom opustošenu regiju Darfur i javno prozivao sudanskog predsjednika Omara Bašira, kojeg zbog ratnih zločina traži i Međunarodni kazneni sud.

Vezane vijesti

Video: Uhićen George Clooney!

Video: Uhićen George Clooney!

Slavni američki glumac George Clooney uhićen je zbog građanskog neposluha tijekom prosvjeda ispred sudanskog veleposlanstva u Washingtonu, javljaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika