19.10.2010. / 12:26

Autor: Hina

Putin vabi inozemne ulagače, najavio rasprodaju državne imovine

Inozemna su se ulaganja od kolapsa Sovjetskog Saveza 1991. zadržala na relativno niskim razinama od tek nešto više od 260 milijardi dolara

Vldimir PutinVldimir PutinRusija mora početi privlačiti više stranih ulaganja i uskoro će prodati značajan dio državne imovine, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin u razgovoru sa čelnicima inozemnih kompanija.

Rusiji će u idućih nekoliko desetljeća trebati tisuće milijardi dolara kako bi zamijenila zastarjelu infrastrukturu iz sovjetskog doba i smanjila ovisnost o izvozu sirovina.

„Jasno nam je da su Rusiji potrebna izravna privatna strana ulaganja. Vlada se trudi stvoriti doista otvorene i privlačne uvjete za ulaganja“, kazao je Putin na okupljanju izvršnih direktora, među kojima su bili i BP-jev Robert Dudley, te James Turley iz Ernst & Younga.

Korupcija, slabo regulirana prava vlasništva i mješoviti signali od vlade o prihvaćanju inozemnih kompanija mnoge su ulagače nagnali da pričekaju s usmjeravanjem kapitala u to 1.200 milijardi dolara vrijedno gospodarstvo.

Putin je već za prvog predsjedničkog mandata 2000.-2004. stavio veliki naglasak na poticanje stranih ulaganja, sa čime je nastavio i u razdoblju nakon gospodarske krize, koja je Rusiju pogodila daleko teže nego ostala vodeća gospodarstva u nastajanju.

Inozemna su se ulaganja od kolapsa Sovjetskog Saveza 1991. zadržala na relativno niskim razinama od tek nešto više od 260 milijardi dolara.

Ruski premijer kazao je da bi u ovoj godini gospodarski rast Rusije trebao nadmašiti četiri posto, nakon 7,9-postotnog usporavanja u 2009., najlošijoj u proteklih 15 godina.

U prošloj je godini prvi puta u deset godina zabilježen i proračunski manjak, i to od 5,9 posto BDP-a.

U iduće dvije godine cilj je rusko gospodarstvo vratiti na razine zabilježene prije krize, kazao je Putin. U 2008. nominalni BDP dosegnuo je post-sovjetski rekord od 1.700 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika