19.10.2010. / 13:23

Autor: Hina , Nacional.hr

SDP: Izglasavanje nepovjerenja Vladi od sutra na dnevnom redu Sabora

U SDP-u kažu da su s prikupljanjem potpisa započeli još jučer, nastavili danas prijepodne, a glavninu bi potpisa trebali prikupiti tijekom sjednice Kluba zastupnika, koja će se s početkom u 16 sati održati u SDP-ovoj središnjici na Iblerovu trgu

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSDP bi već sutra trebao Saboru uputiti zahtjev za uvrštavanje u dnevni red prijedloga odluke o izglasavanju nepovjerenja vladi, na temelju prikupljenih potpisa jedne petine saborskih zastupnika, doznaje se danas u toj stranci.

U SDP-u kažu da su s prikupljanjem potpisa započeli još jučer, nastavili danas prijepodne, a glavninu bi potpisa trebali prikupiti tijekom sjednice Kluba zastupnika, koja će se s početkom u 16 sati održati u SDP-ovoj središnjici na Iblerovu trgu.

Kako SDP, nakon odlaska Ivice Pančića iz stranke, sam ima 55 zastupnika, očekuje se da će ta oporbena stranka lako prikupiti tridesetak zastupničkih potpisa (jedna petina zastupnika u Saboru) koliko ih je potrebno da bi inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi mogla biti uvrštena u dnevni red plenarne sjednice Sabora.

Prema saborskom Poslovniku, nakon uvrštavanja takve točke u dnevni red, do rasprave i glasovanja mora proći najmanje sedam, a najviše 30 dana, dok se vlada o tom oporbenom prijedlogu treba očitovati u roku od osam dana.

Ne glasuje li za taj prijedlog većina zastupnika, njih 77, zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi ne bi se mogao ponoviti u idućih pola godine. Ako, pak, Sabor vladi izglasa nepovjerenje, predsjednik Republike dužan je u roku od 30 do 60 dana raspisati izvanredne parlamentarne izbore.

Iz vladajućeg HDZ-a zadnjih dana upućuju poruke da imaju stabilnu većinu u parlamentu, a isto se da iščitati i iz izjava njegovih koalicijskih partnera.

Iako su najavljivali potporu SDP-ovoj inicijativi da se u Saboru raspravi pitanje povjerenja vladi, oporbeni HNS i IDS, odnosno njihovi čelnici, nisu još iznijeli jasan stav hoće li tu svoju potporu "potvrditi" i potpisima zastupnika svojih stranaka na SDP-ovu inicijativu.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić nedavno je izjavio da kao najbolji trenutak za održavanje parlamentarnih izbora smatra završetak pregovora o članstvu Hrvatske u EU, što nije u skladu s SDP-ovim učestalim zahtjevima za raspisivanjem prijevremenih izbora, a s čim je vezana i njihova inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je, pak, da njegova stranka podupire saborsku raspravu o povjerenju vladi kao dio političke borbe u parlamentu, ali i da "nema baš neke velike iluzije da će doći do izglasavanja nepovjerenja vladi".

Jakovčić je ocijenio kako misli da SDP sa svojom inicijativom nije pripremio većinu u parlamentu kako bi se izglasovalo nepovjerenje.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika