19.10.2010. / 17:40

Autor: Hina

U napadu na ured PiS-a u poljskom Lodzu ubijena jedna osoba i jedna ranjena

Na konferenciji za novinare u Varšavi predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski, koji je s pokojnim bratom blizancem Lechom, bivšim poljskim predsjednikom, utemeljio tu stranku, otkrio je da je ubijen Marek Rosiak, suradnik PiS-ovog eurozastupnika Janusza Wojciechowski

Jaroslaw KaczynskiJaroslaw KaczynskiZasad nepoznati napadač u utorak je usmrtio jednog i teško ranio drugog djelatnika oporbene konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) u prostorijama te stranke u Lodzu, drugom najvećem poljskom gradu, objavile su agencije.

"Muškarac u dobi od 62 godine smrtno je ranjen iz vatrenog oružja, a drugi, u dobi od 39 godina, uboden je nožem, nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje se bori za život", izjavila je glasnogovornica policije iz Lodza Joanna Kacka za privatnu TV-postaju TVN24.

"Ubojica, 62-godišnji muškarac iz Czestochowa, uhićen je. Zasad nisu poznati motivi zločina, a dosad nije imao problema sa zakonom", dodala je.

"Čini se da je napadač imao i pištolj i nož", rekla je policijska djelatnica Magdalena Zielinska.

Po dosadašnjim saznanjima, ubojica je napad isplanirao, jer je u jednom hotelu u Lodzu unajmio sobu.

"Nije bio pod utjecajem alkohola, ali još moramo provjeriti njegovo duševno stanje. Pucao je četiri puta", izjavio je na televiziji glasnogovornik poljske policije Mariusz Sokolowski, dodavši kako je "stanje ranjenog čovjeka teško, ali stabilno".

Na konferenciji za novinare u Varšavi predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski, koji je s pokojnim bratom blizancem Lechom, bivšim poljskim predsjednikom, utemeljio tu stranku, otkrio je da je ubijen Marek Rosiak, suradnik PiS-ovog eurozastupnika Janusza Wojciechowski, a ranjen je Pawel Kowalski, predstojnik ureda poljskog parlamentarnog zastupnika Jaroslawa Jagiella.

"Oni su napadnuti umjesto mene, ja sam meta. Jedan je mrtav, a drugi se bori za život umjesto mene", rekao je Kaczynski.

"Ovaj je smrtonosni napad posljedica opsežne kampanje mržnje koja se već neko vrijeme vodi protiv stranke Pravo i pravda", rekao je Kaczynski koji je u istom kontekstu dvaput spomenuo ime poljskog premijera Donalda Tuska.

"Odsad je vlada u potpunosti odgovorna za sigurnost svih naših ureda i svih naših djelatnika. Kaže li još itko ijednu riječ mržnje prema nama, bio on političar ili novinar, to će biti poziv na ubojstvo", ustvrdio je.

Otkako je ljetos izgubio izbore za predsjednika države od kandidata Tuskove vladajuće stranke Građanske platforme (PO) Bronislawa Komorowskog, Kaczynski (61) nimalo ne bira riječi kad govori o političkim protivnicima.

Očito skrhan bratovom pogibijom u padu zrakoplova u travnju u Rusiji, pri čemu je poginulo još 95 osoba, većinom visokih poljskih dužnosnika, Jaroslaw Kaczynski je optužio Tuskovu vladu i za to da je s Rusijom zajedno isplanirao nesreću koju je doživio vladin zrakoplov.

Također je odbio i bilo kakav izravan kontakt s Tuskom i Komorowskim, što će mu, po analitičarima, odnijeti znatan broj glasova umjerenih birača na predstojećim parlamentarnim izborima, ali će mu čvrsta stajališta o raznim temama poput umjetne oplodnje, kojoj se žestoko protivi, učvrstiti status u izbornoj bazi PiS-a, koja se u dobroj mjeri sastoji od starijih, domoljubnih i izrazito vjerski usmjerenih Poljaka.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika