19.10.2010. / 18:28

Autor: Hina

Peticija za Bruxelles: Srbi izbjegli iz Hrvatske traže da se zaustavi pristup u EU

Među zahtjevima su brz završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba te isplata devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što izbjeglim Srbima, kako ističu, nije bilo dopušteno sudjelovanje u privatizaciji kao ostalim hrvatskim građanima

Predstavnici nekoliko desetaka udruga okupljenih u Asocijaciju izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske i Koaliciju izbjegličkih udruga u Srbiji potpisali su peticiju, cilj koje je spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) prije nego budu trajno riješena otvorena pitanja izbjeglih Srba, javili su u utorak elektronički mediji u Beogradu.

Peticija će, kako javljaju srbijanski mediji, uz pismo o namjerama, u kojem će potanje biti objašnjena sva otvorena pitanja Srba iz Hrvatske, biti upućena veleposlanstvima zemalja EU-a, Europskoj komisiji, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, visokom predstavniku UN-a za izbjeglice, Vijeću Europe i Europskom parlamentu.

Po najavi predsjednika Koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodraga Linte, dokumenti će također biti upućeni nadležnim srbijanskim tijelima te vodećim osobama i predstavnicima Srba u Hrvatskoj, od kojih se očekuje potpora i pomoć njihovoj provedbi.

Potpisnicima su se pridružili i predstavnici drugih organizacija Srba iz Hrvatske, koji se žale da ne mogu ostvariti imovinska i druga prava u Hrvatskoj.

Od tijela EU-a će zatražiti da u hrvatskim pristupnim pregovorima ne dopuste zatvaranje 23. poglavlja koje se odnosi na ljudska prava, kao ni prijam Hrvatske u EU dok ne riješi imovinska, statusna i druga stečena prava izbjeglih Srba.

Peticijom će biti zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske.

Među ostalim, traži se povrat pokretnina i nekretnina, obnova imovine uništene u ratu "i terorističkim akcijama", pravična naknada za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, "pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja".

Među zahtjevima su brz završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba te isplata devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što izbjeglim Srbima, kako ističu, nije bilo dopušteno sudjelovanje u privatizaciji kao ostalim hrvatskim građanima.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 19.10.10. 18:58

Srpska posla, kad su rušili i ubijali onda nisu pitali druge za prava. Samo vi stojte tamo i ne vraćajte se.


registracija
31/1/10

STTony, 19.10.10. 19:03

I da, slobodno se dogovorimo prebijanjem - vi nama ratnu odštetu od par desetaka milijardi EUR a mi vama isto tako odštetu za gore navedena prava od par milijardi EUR.


registracija
30/12/08

csiki, 19.10.10. 19:12

Sto je pravda. pravda je makar oni bili hrvati ili srbi, Hrvatska je pravna drzava za sve jednako bez izuzetaka zar ne?


registracija
4/3/10

akobogda, 19.10.10. 19:30

Još će Jaca morati vratiti stan


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika