20.10.2010. / 07:18

Autor: Hina

Gordon: SAD za "kompletiranje" Europe uz uključenje zemalja jugoistoka u EU

Strategija administracije predsjednika SAD Baracka Obame prema Europi uključuje najužu suradnju s Bruxellesom na proširenju "europske zone mira, prosperiteta i demokracije", te na "kompletiranju" Europe koje znači i članstvo u Uniji za sve zemlje jugoistočne Europe, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Philip Gordon Philip Gordon Strategija administracije predsjednika SAD Baracka Obame prema Europi uključuje najužu suradnju s Bruxellesom na proširenju "europske zone mira, prosperiteta i demokracije", te na "kompletiranju" Europe koje znači i članstvo u Uniji za sve zemlje jugoistočne Europe, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

"U širenju europske zone mira, prosperiteta i demokracije imali smo važne uspjehe, ali izazovi ostaju. Rad na kompletiranju Europe nije dovršen. Ono što je najuočljivije u sadašnjim naporima Obamine administracije je kako usko surađujemo s EU na postizanju tog cilja, što je planirana strategija", rekao je pomoćnik državne tajnice za Europu i Euroaziju Phillip Gordon, u predavanju koje je u ponedjeljak održao u Centru za transatlanstke odnose (SAIS), sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu.

Gordon je naglasio kako sve to vrijedi i za jugoistočnu Europu, te da je američko i europsko stajalište da "Europa neće biti kompletna sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne budu punopravne članice Europske unije".

Rekavši da je prošloga tjedna bio s državnom tajnicom Hillary Clinton u posjetu zapadnom Balkanu, Gordon je istakao kako je sada "američka politika prema regiji vrlo tijesno usklađena s Europskom unijom", dok su ranije SAD i EU oko toga bili podijeljeni.

Washington se, po njegovim riječima, usko konzultirao s Europom oko pitanja kao što su "put Hrvatske u EU, budućnosti Bosne i Hercegovine, te dijalog između Srbije i Kosova".

Također je kazao da su SAD i Europa pozdravili ulazak Hrvatske i Albanije u NATO-u, proširili Akcijski plan za članstvo u NATO-u na BiH i Crnu Goru, te da će Makedonija ući u NATO čim riješi spor oko imena s Grčkom.

"Taj stupanj suglasnosti oko Balkana je stvarna promjena: to je nekada bilo pitanje koje je dijelilo SAD i Europu, ali sada zajedno koračamo na tom putu. Intenzivna zajednička diplomacija posljednjih mjeseci pokazala je koliko se usko naše vizije podudaraju, što je ključno za napredak u regiji", istakao je Gordon.

On je, među ostalim, kazao kako SAD snažno podupire i surađuje s Bruxellesom u inicijativi Istočno Partnerstvo EU-a za Ukrajinu, Bjelorusiju, Moldaviju, Gruziju, Azerbejdžan i Armeniju, kako bi se demokracija, stabilnost i sigurnost širili i u tom dijelu svijeta.

Gordon je također ocijenio kako jedan od najkontroverzijih dijelova politike Obamine administracije prema Europi - 'resetiranje' odnosa s Rusijom, počinje donositi značajne dividende.

Ostvaren je "ogroman napredak u bilateralnim odnosima na putu pragmatične suradnje", rekao je Gordon, dodajući da učinkovita diplomacije s Rusijom može pomoći kod globalnih prioriteta SAD-a.

Kao primjer je naveo potpisivanje novog sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja START, sporazum o transportu oružja i vojne opreme za Afganistan preko Rusije prema kojem je već obavljeno 500 letova, te pomoć Rusije oko Irana, posebno otkazivanje isporuke ruskih raketa zemlje-zrak S-300 Iranu.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika