20.10.2010. / 07:36

Autor: Hina

Novi pakt na vidiku: Pariz želi partnerstvo s Londonom u domeni obrane i sigurnosti

Francuska je iznimno zainteresirana za specifično partnerstvo na području obrane i sigurnosti s Velikom Britanijom, izvijestilo je u utorak francusko predsjedništvo.

David Cameron i Nicolas SarkozyDavid Cameron i Nicolas SarkozyFrancuska je iznimno zainteresirana za specifično partnerstvo na području obrane i sigurnosti s Velikom Britanijom, izvijestilo je u utorak francusko predsjedništvo.

"Predsjednik države s velikim je interesom razmotrio odluke sadržane u Strateškom pregledu obrane i sigurnosti britanske vlade, što ih je predstavio premijer David Cameron", izvijestila je Elizejska palača.

"Velika Britanija Francuskoj predlaže specifično partnerstvo na području obrane i sigurnosti, a Francuska je tomu vrlo sklona i namjerava se na tome pitanju u potpunosti angažirati. Usko ćemo zajedno surađivati na uspješnom predstojećem francusko-britanskom summitu", stoji u priopćenju predsjedništva.

Britanski premijer u utorak je pred parlamentom iznio novu britansku vojnu doktrinu, koju karakteriziraju oštri proračunski rezovi.

Nedavno je potvrdio da će se angažirati na modernizaciji snaga za nuklearno odvraćanje te da će razmotriti pitanje rata u Afganistanu, s obzirom na to da je ondje razmješteno 10.000 britanskih vojnika.

Francuski predsjednik Sarkozy krajem rujna izjavio je kako je Francuska "spremna angažirati se na konkretnim projektima" suradnje u području obrane s Velikom Britanijom, s obzirom na "nove izazove". Francusko-britanski summit održat će se 2. studenoga.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika