20.10.2010. / 07:42

Autor: Hina

Pentagon odobrio novačenje otvoreno homoseksualnih kandidata

Američko ministarstvo obrane izdalo je uputstva svojim zapovjedništvima za novačenje da moraju prihvatiti kandidate koji otvoreno ispoljavaju homoseksualnost, poštujući nedavnu odluku saveznog suda kojom je zabranjena dosadašnja politika nedopuštanja otvoreno homoseksualnog ponašanja u vojsci, objavila je u utorak glasnogovornica Pentagona.

Američka vojska do sad je koristila pravilo "ne pitaj, ne govori"Američka vojska do sad je koristila pravilo "ne pitaj, ne govori"Američko ministarstvo obrane izdalo je uputstva svojim zapovjedništvima za novačenje da moraju prihvatiti kandidate koji otvoreno ispoljavaju homoseksualnost, poštujući nedavnu odluku saveznog suda kojom je zabranjena dosadašnja politika nedopuštanja otvoreno homoseksualnog ponašanja u vojsci, objavila je u utorak glasnogovornica Pentagona.

Uputstva iz kadrovskog ureda Pentagona poslana su zapovjedništvima za novačenje u petak, rekla je glasnogovornica Cynthia Smith, prenosi CNN.

Službenicima za novačenje je rečeno da ako kandidat ili kandidatkinja ne prikrivaju homoseksualnost a ispunjavaju ostale uvjete za novačenje, njihova prijava može ići u obradu. Oni koji rade na novačenju ne smiju u tom postupku pitati kandidata je li homoseksualac.

U uputstvima se također podsjeća službenike za novačenje da trebaju upoznati podnositelja zahtjeva s mogućnošću da odluka suda bude opozvana, pri čemu bi se Pentagon mogao ponovno vratiti na politiku "ne pitaj, ne govori", rekla je Smith.

Savezna sutkinja u Kaliforniji Virginia Phillips ubrzo bi trebala odlučiti hoće li povući nalog o zabrani provedbe politike "ne pitaj, ne govori" na zahtjev vlade, koja priprema žalbu na njezinu odluku.

Skupine koje predstavljaju homoseksualce i lezbijke, upozorili su protiv prijavljivanja u vojsku dok je odluka o politici Pentagona još u žalbenom postupku na sudu.

Skupina Mreža za pravnu obranu vojnika (SLDN) u utorak je izdala posebno priopćenje s tim upozorenjem.

"Tijekom ovog prijelaznog razdoblja nesigurnosti, vojnici ne trebaju s time ići u javnost, a novaci trebaju biti oprezni ako se odluče prijaviti", rekao je izvršni direktor SLDN Aubrey Sarvis u priopćenju, dodajući da to Pentagon u budućnosti može iskoristiti protiv njih.

Politiku "ne pitaj, ne govori", po kojoj se sankcionira otvoreno ispoljavanje homoseksualnosti u vojsci, Pentagon primjenjuje od 1993. godine, a skupine koje predstavljaju homoseksualce i lezbijke navode da je po odrednicama te politike u proteklih 17 godina iz vojske otpušteno oko 14.000 ljudi.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika