20.10.2010. / 10:51

Autor: Hina

Stazić: Premijerka mora objasniti da li je o Ini razgovarala s Orbanom

SDP je jutros, na početku zasjedanja Sabora, ocijenio da demantij iz Ureda mađarskog premijera Viktora Orbana da je s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor telefonski razgovarao o mogućnosti revizije dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a predstavlja uvredu za hrvatske građane, zbog čega je zatražio da u sabornicu dođe premijerka Jadranka Kosor i objasni kako je došlo do tog spora.

Nenad StazićNenad StazićSDP je jutros, na početku zasjedanja Sabora, ocijenio da demantij iz Ureda mađarskog premijera Viktora Orbana da je s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor telefonski razgovarao o mogućnosti revizije dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a predstavlja uvredu za hrvatske građane, zbog čega je zatražio da u sabornicu dođe premijerka Jadranka Kosor i objasni kako je došlo do tog spora.

Vladin Ured za odnose s javnošću jučer je na internetskim stranicama opetovano opovrgnuo netočne tvrdnje o telefonskom razgovoru predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor s predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom o reviziji dioničkog ugovora između Ine i MOL-a.

Nenad Stazić je u ime Kluba SDP-a izjavio kako je njegova stranka s čuđenjem i nevjericom primila informaciju da je Ured mađarskog premijera jučer demantirao da je Orban telefonski razgovarao s Jadrankom Kosor, navodeći da se s njom nije susreo od ljeta ove godine.

Stazić je napomenuo da je Ured time odgovorio na upite mađarskih medija koje je zanimala reakcija na izjavu hrvatske premijerke, koja je, kaže, u osvrtu na svjedočenje bivšeg premijera Ive Sanadera pred istražnim povjerenstvom za Inu 12. listopada kazala da je u telefonskom razgovoru s Orbanom pokrenula pitanje revizije ugovora s MOL-om, te da dogovara sastanak na kojem će se o toj temi detaljnije razgovarati.

Iako je Vlada RH negirala da je premijerka Kosor u telefonskom razgovoru s mađarskim kolegom nastavila pregovore o reviziji ugovora s MOL-om, Stazić je u ime SDP-a zatražio da u sabornicu dođe premijerka ili, ako je ona spriječena, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Ocijenio je, naime, kako činjenica da ured premijera susjedne države demantira izjave hrvatske premijerke Hrvatsku dovodi u neugodnu situaciju, zbog koje je SDP, dodao je, očekivao da će Ministarstvo vanjskih poslova na taj potez mađarske strane reagirati diplomatskom notom te tražiti ispriku i objašnjenje.

"Jer, iz Ureda mađarskog premijera kažu da hrvatska premijerka ne govori istinu, ili, narodski rečeno, laže. To nije samo uvreda za premijerku, nego za sve građane", rekao je Stazić.

"Hrvatski sabor mora štititi interese Hrvatske i preko te uvrede ne može prijeći, nego tražiti da se sazna istina. Ako je točno ono što govori premijerka Kosor, onda na pomolu imamo neugodan diplomatski spor, a ako je istina ono što govori premijer Orban, onda se po ne znam koji put pokazuje da Jadranka Kosor ne govori istinu", poručio je Stazić.

Dodao je kako je svjedočenje bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca pred istražnim povjerenstvom za Inu pokazalo da Jadranka Kosor nije govorila istinu kada je negirala svoje sudjelovanje u radu vladina povjerenstva za privatizaciju Ine, na što je reagirao predsjedavajući Vladimir Šeks, upozorivši Stazića da se drži teme o kojoj govori.

Šeks je najavio da će tijekom dana o SDP-ovu zahtjevu izvijestiti članove vlade, "ako već nisu obaviješteni".

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 20.10.10. 12:33

ma koga zanima skim je ona pritcala o bilo tcemu. posla nema, novaca nema, tvornica nema. kod nas samo fishqali i trgovci. nish se ne proizvodi. tko je tome kriv?! vlast ili narod?!. okrenimo se unazad dvajs godina..
bitch


registracija
28/4/10

Zvonko, 20.10.10. 13:26

Opa, javio se Stazić, zvani "ljetujem za 7 kn po danu" Nenad. Dobar dan velepoštovani "ljetujem za 7 kn po danu" gospodine!!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 20.10.10. 13:52

zvonko, ne budi naivko. tih 7kn. po danu su proizvod markovinovića i hebranga, a ne znamo koji više laže i prića bedastoče.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.10.10. 14:19

Stvarno je nespretno i nepotrebno bilo to ljetovanje,ali spominjati ga kao pandan milijardama eura, organizirano opljačkanih,može samo HDZ.
Svi smo,jel' te,isti?


registracija
11/1/10

fluid, 20.10.10. 15:16

Kome Staziću premijerka treba položiti račune?Narodu?Kojem narodu?Narod za Premijerku ne postoji osim za punjenje proračuna i glasovanje.Kako se zadužuju olako,ni za punjenje proračuna ga više neće trebati.Ali za vraćanje duga-e to je druga priča.Tada će čekićem i maljem utjerivati od tih istih građana svoje grijehe zaduživanja.O visokim naknadama i komunalijama da ne govorim.Apsolutno neadekvatan harač na sve živo(nameti) s obzirom na zarade prosječnih Hrvata. Ali samo udrite.Imate po kome!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika