20.10.2010. / 11:06

Autor: Hina

Francuskoj zbog štrajkova prijeti paraliza zemlje

Ceste i zračne luke u Francuskoj su blokirane u sriejdu, a skoro trećina benzinskih crpki je bez goriva zbog žestokih prosvjeda oko mirovinske reforme koju predlaže predsjednik Nicolas Sarkozy.

Radnici u rafinerijama i dalje prosvjeduju (Reuters)Radnici u rafinerijama i dalje prosvjeduju (Reuters)Ceste i zračne luke u Francuskoj su blokirane u srijedu, a skoro trećina benzinskih crpki je bez goriva zbog žestokih prosvjeda oko mirovinske reforme koju predlaže predsjednik Nicolas Sarkozy.

Prosvjednici su blokirali pristupe zračnim lukama u Toulousu, Bordeauxu, Nantesu i Clermont-Ferrandu, dok su vozači kamiona zapriječili promet na desetak autocesta diljem Francuske.

Istovremeno, više od 4.000 od 12.500 benzinskih crpki ostalo je bez goriva zbog štrajka radnika u rafinerijama i barikada postavljenih na brojnim skladištima benzina.

Najnoviji prosvjedi uslijedili su dan nakon što je u Francuskoj protiv mirovinske reforme prosvjedovalo oko 3,5 milijuna ljudi.

Prema anketi dnevnog lista Les Echos, većina Francuza podržava nastavak prosvjeda. Njih 59 posto je izjavilo da žele da sindikati nastave prosvjede čak i nakon što prijedlog reforme postane zakon.

Prijedlog reforme mirovinskog sustava predviđa postupno podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine do 2018. godine. Nacionalna skupština ga je podržala, a izglasavanje u Senatu se očekuje najkasnije do kraja tjedna.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 20.10.10. 11:19

Što se ne ugledaju u Hrvate: nama granicu za odlazak u mirovinu dignu za 5 godina, a mi ni zuc...!? Ali oni sigurno nemaju 80 posto umirovljenika s nepunim stažom za mirovinu, toliko invalidskih mirovina, toliko povlaštenih...Naša mirovinska reforma trebala bi posve izbrisati mirovine, ionako neće biti novaca za njih. Samo, neka mi vrate ono što cijeli radni vijek izdvajam iz plaće za mirovinu...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika