20.10.2010. / 11:29

Autor: Hina

Američka vlada prodaje 1,5 milijardi dionica Citigroupa

„Treće uzastopno tromjesečje pozitivne operativne dobiti daljnji je dokaz uspješne provedbe naše strategije, a vjerujemo da su osigurani svi elementi potrebni za nastavak profitabilnosti", kazao je izvršni direktor Vikram Pandit

Citigroup je država preuzela u jeku gospodarske krizeCitigroup je država preuzela u jeku gospodarske krizeAmeričko ministarstvo financija u utorak je objavilo da planira prodati 1,5 milijardi običnih dionica Citigroupa u sklopu nastojanja da smanji udio u tom bankovnom divu.

Riječ je o četvrtom krugu prodaje Citigroupovih dionica za koju će biti zadužen Morgan Stanley, koji će imati „diskrecijsko pravo prodati 1,5 milijardi običnih dionica te bankarske grupe prema određenim parametrima", navodi se u priopćenju američkog ministarstva financija.

Ministarstvo je u Citigroup uložilo 45 milijardi dolara putem programa za problematičnu imovinu (TARP), koji je vlada uspostavila 2008. za potrebe kupovine imovine i udjela u financijskim institucijama kako bi se osnažio financijski sektor, uzdrman krizom drugorazrednih hipotekarnih kredita.

Prodajom tih dionica udio ministarstva bit će smanjen na sedam posto ukupnih dionica, u odnosu na približno 27 posto. To znači da će ministarstvo prodati gotovo tri četvrtine svog prvotnog udjela u Citigroupu, u visini 7,7 milijardi običnih dionica.

Citigroup je početkom tjedna izvijestio o neto dobiti u trećem tromjesečju u visini 2,2 milijarde dolara.

„Treće uzastopno tromjesečje pozitivne operativne dobiti daljnji je dokaz uspješne provedbe naše strategije, a vjerujemo da su osigurani svi elementi potrebni za nastavak profitabilnosti", kazao je izvršni direktor Vikram Pandit.

Pandit je proveo restrukturiranje bankovnog diva nakon što se našao na rubu propasti zbog financijske krize u 2008., čime su poslovne operacije svedene na klasične bankovne transakcije. Prerizični bančini ogranci prodani su ili zatvoreni.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika