20.10.2010. / 13:06

Autor: Hina

Predstavljen projekt "Razvoj investicijskog okruženja"

Šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren među hrvatskim prednostima u privlačenju stranih ulaganja istaknuo je pogodan zemljopisni položaj, dobro obučenu radnu snagu i moderne prometnice, posebno ceste koje spajaju hrvatski sjever i jug

Paul VandorenPaul VandorenDelegacija Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavili su danas projekt EU-a "Razvoj investicijskog okruženja" kojemu su ciljevi pomoći hrvatskim županijama u unapređenju njihove atraktivnosti za privlačenje stranih ulaganja i potaknuti razvoj investicijske klime u Hrvatskoj.

U projektu vrijednom 2,5 milijuna eura sudjeluje 20 županija. Europska unije kroz program IPA pokriva 75 posto troškova, a Hrvatska 25 posto.

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač rekao je na predstavljanju kako je projekt "Razvoj investicijskog okruženja" sukladan vladinom programu gospodarskog oporavka u kojem su izravna strana ulaganja ocijenjena prioritetnim.

Podsjetio je na osnivanje povjerenstva za uklanjanje prepreka za ulaganja te na vladin katalog 30 investicijskih projekata u javnom sektoru vrijednih ukupno 13 milijardi eura.

Vlada, kaže Popijač, investicijski potencijal vidi i u privatnom sektoru, posebno u industriji, prometu i turizmu pri čemu je važno privući ulaganja koja donose moderne tehnologije i inovacije.

Šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren među hrvatskim prednostima u privlačenju stranih ulaganja istaknuo je pogodan zemljopisni položaj, dobro obučenu radnu snagu i moderne prometnice, posebno ceste koje spajaju hrvatski sjever i jug.

Međutim, ocijenio je, kompanije neće investirati u zemlju opterećenu korupcijom i sa slabom vladavinom prava te dodao da vjeruje kako će vlada uvjeriti članice EU-a da će njezini napori u jačanju pravne sigurnosti i suzbijanju korupcije dati rezultata.

Hrvatske županije trebale bi, po njegovom mišljenju, standardizirati informacije potrebne stranim ulagačima jer su primjetne njihove međusobne razlike na tom području. Također, treba poboljšati pristup informacijama važnima za investitore, smatra Vandoren.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika