20.10.2010. / 14:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Platini u Zagrebu: 'Informacija o namještanju ima, ali dokaza nema'

"Problem namještanja je što ima informacija, ali nema dokaza. Hrvatska? Ne, nemamo nikakve dokaze da se kod vas namiještaju utakmice", kazao je šef UEFA-e

Michel Platini i Vlatko Marković (Foto: Krasnodar Peršun) Michel Platini i Vlatko Marković (Foto: Krasnodar Peršun) "Žao mi je što se nisam uspio susresti s premijerkom Jadrankom Kosor jer sam s njom planirao razgovarati o nekoliko važnih pitanja vezanih uz nasilje na stadionima i namještanje utakmica i to sam prenio ministru znanosti, obrazovanja i športa Radovanu Fuchsu koji će o svemu obavijestiti premijerku, a ja u siječnju ponovo planiram posjet Zagrebu," kazao je predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini na novinarskoj konferenciji u hotelu Sheraton.

Prvi čovjek krovne nogometne organizacije Starog kontinenta stigao je u Hrvatsku iz Tirane gdje je nazočio proslavi 80. godišnjice Albanskog nogometnog saveza. Prije toga posjetio je Varšavu kako bi se i osobno uvjerio kako napreduju pripreme za Europsko nogometno prvenstvo koje će 2012. godine organizirati Poljska i Ukrajina.

Platini se na novinarskoj konferenciji pojavio u društvu zamjenika glavnog tajnika Uefe Theodorea Theodoridisa, predsjednika Hrvatskog nogometnog savez (HNS) Vlatka Markovića, te glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića.

Platini je istaknuo kako je održao kvalitetan razgovor s ministrom sporta, no najviše je odgovarao na pitanja novinara o kladioničarskoj aferi koja je potresla nogometnu Europu, o slučaju Robina Bokšića, a nekoliko je puta prisutne novinare tražio da mu postavljaju nogometna pitanja.

"Vi znate da Uefa nema niti policiju niti sudstvo. Bilo je nekih informacija o namještanju nogometnih utakmica, ali nismo imali dokaze, a vidjeli ste kako je završila priča u slučaju Bayerna," rekao je Platini.

Na pitanje kako je moguće da je s Uefinom iskaznicom u HNS stigao izvjesni Robin Bokšić, Platini je kazao sa smiješkom: "Ja znam samo jednog Bokšića. Taj je bio veliki hrvatski nogometaš koji je igrao za Hajduk, Marseille i Juventus."

Platini je napomenuo da za Robina Bokšića nikada nije čuo, ali da dozvoljava da istražni organi u Njemačkoj imaju svoje načine kako doći do nekih saznanja, a da on ne može znati sve ljude koji surađuju s Uefom.

Na pitanje hoće li Uefa suspendirati Nogometni savez Srbije zbog incidenta srpskih navijača u Genoi, Platini je odgovorio da mu to ne pada na pamet komentirati jer će o svemu odluku donijeti Disciplinska komisija Uefe.

"Disciplinska komisija je samostalno i nezavisno tijelo koje će se sastati 29. listopada i donijeti odluku koju ja nema ovlasti pravo komentirati," kazao je čelnik Uefe.

Platinijev dolazak u Zagreb iskoristili su i novinari iz Bosne i Hercegovine postavivši predsjedniku Uefe pitanje hoće li suspendirati nogometni savez BiH zbog toga što ima tri predsjednika.

"Bio sam u BiH i opet ću otići i vrlo dobro sam upoznat sa situacijom u toj zemlji. Mene jedino interesira da li se taj savez pridržava propisa Uefe i Fife. Ukoliko to nije slučaj poduzet ćemo odgovarajuće korake."

Novinar je zanimalo ima li njegov dolazak u Zagreb veze s podrškom Vlatku Markoviću za ponovni izbor za predsjednika HNS-a.

"Vlatka znam kao odličnog igrača, trenera Nice i uspješnog predsjednika HNS-a, ali nikako ne želim ovu posjetu dovesti u kontekst skorih izbora u HNS-u ili protežirati nekog od kandidata jer će o tome odlučivati izlaslanici HNS-a," poručio je Francuz.

Novinarsku konferenciju u hotelu Sheraton iskoristili su predstavnici Roma koji su Platiniju poklonili dres romske reprezentacije s brojem deset i njegovim imenom te ga podsjetili na probleme rasizma u Europi. Predsjednik Svjetske i Europske organizacije Roma za sport Toti Dedić nije tom prigodom zaboravio pohvaliti dobru suradnju koju hrvatska romska reprezentacija ima s čelnicima HNS-a.

Platini je kazao Uefa ima stroge propise i da se u službena natjecanja mogu uključiti samo države koje su članice UN-a, pa tako niti Kosovo niti Gibraltar dok ne ispune te uvjete ne mogu nastupati pod okriljem Uefe.

Na pitanje bi li i dans bio veliki nogometaš kao što je bio u svoje doba Platini je istaknuo: "Ja sam počeo igrati s deset godina i tada nije bilo menadžera koji bi me preporučili u neki jaki inozemni klub. Tko zna da sam išao tim putem možda bih sa 14 godina zadobio težu ozljedu, a sa 17 bio zasićen profesionalnog nogometa. Ovako sam sa 27 godine otišao u Juventus i 17-18 godina sam igrao vrhunski profesionalni nogomet. Danas je to potpuno drugačiji nogomet. Premda me to niste pitali reći ću vam da podržavam uvođenje pet sudaca, ali isto tako ne odobravam upotrebu modernih tehnologija u nogomet, jer je nogomet stvari igrača i sudaca, a ne tehnike. Naravno da suci mogu pogriješiti, a ja o njihovim greškama želim raspravljati licem u lice," završio je Platini.

Vezane vijesti

"Nisam sretan zbog Hrvatske!"

"Nisam sretan zbog Hrvatske!"

Od početka Europskog prvenstva u nogometu čitamo o rasističkim izgredima fanova. Predsjednik UEFA-e Michel Platini u tom je kontekstu vrlo oštro… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika