20.10.2010. / 15:38

Autor: Hina

Poslodavci nakon odluke Ustavnog suda: 'Referendum bi bilo teško opravdati'

Ustavni sud je samostalno i autonomno tijelo pa ne možemo ocjenjivati njegove odluke, ali referendum je teško opravdati s obzirom da je Vlada povukla iz saborske procedure svoj prijedlog izmjena ZOR-a, kaže Jakelić

Bernard JakelićBernard JakelićHrvatska udruga poslodavaca (HUP) ne može ocjenjivati odluke Ustavnog suda, ali može postaviti pitanje ima li referendum o Zakonu o radu (ZOR) smisla kad je Vlada povukla svoj prijedlog, rekao je za Hinu zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić.

Ustavni sud je samostalno i autonomno tijelo pa ne možemo ocjenjivati njegove odluke, ali referendum je teško opravdati s obzirom da je Vlada povukla iz saborske procedure svoj prijedlog izmjena ZOR-a, kaže Jakelić.

Jakelić smatra dvojbenim zahtjev sindikata da se buduće vlade i saborski sazivi obvežu ne predlagati i ne raspravljati o eventualnim prijedlozima izmjena ZOR-a istovjetnim onima koje je htjela provesti sadašnja vlada.

"O izmjenama ZOR-a treba provesti temeljite konzultacije socijalnih partnera na nacionalnoj razini, a buduće administracije ne treba opterećivati ni obvezivati normativnim aktima", kaže Jakelić.

Ustavni sud danas je zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama ZOR-a o kolektivnom pregovaranju prestale postojati 3. rujna, kad je Vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a, ali i da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.10.10. 16:12

ustavni sud nije nikada ni imao kredibilnost. zadnji izbor lopate Slavice Banic za ustavnu sutkinju je smijurija bez presedana. Zena nije izabrana prema svojoj izvrsnosti, vec se jedva natezalo da bi zadoljila osnovne kriterije. Lopata slavica se jos zalila i zeljela podici tuzbu protiv onih koji su pitali za njene kvalifikacije. Baba ima 35 godina jos je na postdiplomskom studiju, zar nisu mogli naci nekoga mladeg i pametnijeg za tu poziciju, koji je zavrsio studij. Na zalost Slavica Banic je samo zadnji primjer, Jasna Ojmec je Seksova rodakinja koja isto tako nije imala sanse da dode legalnim putem na mjesto u sudu. Danas ona izigrava predsjedateljicu. Hrvatska je davno EU zemlja bila, jedini je problem sto nam je sudstvo na nivou afrike, srbije, albanije, sve sam jad i bijeda. Jedva cekam poglavlje 23, da bog da ne usli u EU dok se to smece ne ocisti iz sudstva. Smece u sudstvu je najgora stvar u Hrvatskoj, javni biljeznici da i ne govorimo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika