20.10.2010. / 15:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipović: 'Hitno mijenjati nepravedni propis, rodilje i dalje plaćaju krizni porez'

Matematički je to možda korektno ali nije pravedno i nije u duhu odluke o ukidanju kriznog poreza, ocijenio je Josipović dodavši kako propis treba tako primijeniti da rodilje više ne plaćaju taj porez

Ivo Josipović s Marijom Krizmanić: foto: Davor Kovačević/Novi list/PIXSELLIvo Josipović s Marijom Krizmanić: foto: Davor Kovačević/Novi list/PIXSELLVijeće za socijalnu pravdu Predsjednika Republike upozorilo je danas da rodilje i dalje kroz porodiljne naknade plaćaju krizni porez, bez obzira što je on ukinut.

Visina porodiljnih naknada izračunava se temeljem tromjesečnog prosjeka koji je smanjen zbog primjene kriznog poreza, no taj se prosjek primjenjuje i sada kada kriznog poreza više nema, istaknuo je predsjednik Josipović nakon sjednice Vijeća.

Matematički je to možda korektno ali nije pravedno i nije u duhu odluke o ukidanju kriznog poreza, ocijenio je Josipović dodavši kako propis treba tako primijeniti da rodilje više ne plaćaju taj porez.

Vijeće je također ustvrdilo da žrtve terorizma kojima su uništeni objekti tijekom Domovinskog rata, u pravilu miniranjem pojedinih zgrada, imaju puno problema u ostvarenju prava na naknadu štete ili obnovu objekata, jer primjena nekih zakonskih rješenja nije u duhu pravičnosti i poštivanja zakona.

Neki oštećenici koji su podnosili zahtjeve su dvostruko oštećeni jer nisu dobili naknadu štete, već su dovedeni u poziciju da izgube sporove i plate sudske troškove.

Trebalo bi jasno urediti da takve osobe ne plaćaju sudske troškove, a država kao stranka u postupku to može urediti na različite načine, i to će biti moja osobna preporuka Vladi, najavio je Josipović.

Osim toga, neke osobe ne ispunjavaju uvjete iz Zakona o obnovi da se radi o objektima srušenim na okupiranim područjima ili u ratnim djelovanjima, jer je riječ o kućama miniranim u mjestima gdje nije bilo ratnih djelovanja.

Razumna interpretacija Zakona o obnovi omogućila bi i tim osobama da se jave u procesu obnove pa treba donijeti posebni propis ili odluku koja će biti vrlo jasna u tom smislu, kaže Josipović dodajući da će takav prijedlog uputiti Vladi i Saboru.

Vijeće upozorava i da su u kriznim vremenima osobe s invaliditetom posebno ugrožene te poziva na pojačanu brigu za njih.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika