20.10.2010. / 16:16

Autor: Hina

Kriza na otoku: Proračunski rezovi u Velikoj Britaniji ukidaju 490.000 radnih mjesta

Ti drastični proračunski rezovi, kombinirani s 30 milijardi funti povišenja poreza, trebali bi omogućiti gotovo potpunu eliminaciju javnog duga Velike Britanije i njegovo smanjenje s 10,1 posto ove godine na 1,1 posto BDP-a 2015

Ministar financija George Osborne u parlamentu (Foto: Reuters)Ministar financija George Osborne u parlamentu (Foto: Reuters)Zbog proračunskih rezova britanske vlade ukinut će se oko 490.000 radnih mjesta do 2015. u javnom sektoru, rekao je u srijedu u parlamentu ministar financija George Osborne.

Ministar je objasnio da je ured za nadzor javnih financija, procijenio da će u državnim službama biti 490.000 zaposlenih manje i dodao da se radi o procjeni u najboljem slučaju.

Osborne je potvrdio u lipnju najavljena smanjenja u javnoj potrošnji, tada određenih na oko 83 milijardi funta (95 milijardi eura) do 2015.

Ti drastični proračunski rezovi, kombinirani s 30 milijardi funti povišenja poreza, trebali bi omogućiti gotovo potpunu eliminaciju javnog duga Velike Britanije i njegovo smanjenje s 10,1 posto ove godine na 1,1 posto BDP-a 2015.

Ministar je dodao da će se smanjenje broja državnih zaposlenika odvijati uglavnom prirodnim putem, odlaskom radne snage ali je upozorio da će i otpuštanja biti "neizbježna".

Osborne bi trebao detaljno opisati rezove za svako ministarstvo. Ponovio je da vlada nema izbora ako želi izbjeći državni stečaj i udaljiti ju od ponora.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika