20.10.2010. / 18:04

Autor: Deutsche Welle

Sukobi demonstranata i policije: Eskalacija nasilja u Francuskoj

„Ovo nasilje nema veze sa štrajkovima. To su obični nasilnici koji koriste ovaj trenutak za svoje akcije", rekao je ministar Horteafeau. Da prema njima francuska vlada neće imati milosti svjedoči i podatak da je prošlog tjedna uhićeno oko tisuću i pol osoba

Demonstracije u Francuskoj najveći su prosvjedi ikada održani zbog neke gospodarske reforme u Europi (Foto: Reuters)Demonstracije u Francuskoj najveći su prosvjedi ikada održani zbog neke gospodarske reforme u Europi (Foto: Reuters)U Francuskoj još uvijek traju veliki štrajkovi i prosvjedi protiv najavljene mirovinske reforme kojom bi se najraniji odlazak u penziju pomaknuo s 60 na 62 godine starosti. I nasilja ima sve više - na obje strane.

„Tri skladišta goriva na zapadu zemlje, ponovno su oslobođena a prosvjednici koji su ih blokirali su uklonjeni", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Brice Horteafeux komentirajući policijsku akciju protekle noći. Zbog blokada skladišta, u Francuskoj je već gotovo svaka treća benzinska crpka ostala bez goriva. Posljedice ovakvog stanja osjećaju se već i u cjelokupnoj industriji ove zemlje.

Obzirom da prosvjedi i blokade traju i dalje, ministar Horteafeux najavio je nove akcije a ako bude nasilja - tada i uključenje öak i paravojnih policijskih snaga. „Isto ćemo postupiti i sa ostalim blokadama jer ne može biti da većina Francuza postane taocima jedne manjine koja štrajka", kaže Brice Horteafeux.

Nasilje u predgrađu Pariza

Na prijetnje nasiljem od strane Vlade, reagirao je predstavnik sindikata Charles Foulard koji je izjavio da se „predsjednik Nicolas Sarkozy ponaša kao da je na čelu neke policijske države. On naše mirovne prosvjede želi ugasiti nasiljem!"

No, da se prosvjedi i štrajkovi ne odvijaju svuda isljučivo mirnim putem, svjedoče i demonstracije u pariškom predgrađu Nanterru. Ovdje, kako kažu u ministarstvu unutarnjih poslova - već danima traju žestoki okršaji između policije i učenika, odnosno, studenata. Oštećena je lokalna škola i zapaljeno nekoliko automobila.

„Ovo nasilje nema veze sa štrajkovima. To su obični nasilnici koji koriste ovaj trenutak za svoje akcije", rekao je ministar Horteafeau.

Da prema njima francuska vlada neće imati milosti svjedoči i podatak da je prošlog tjedna uhićeno oko tisuću i pol osoba od kojih veliki broj još uvijek nalazi u istražnim zatvorima.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika