20.10.2010. / 18:10

Autor: Deutsche Welle

Belgija već četiri mjeseca bez vlade: Zemlji prijeti raspad ili novi izbori

Ministri tehničke vlade premijera Yvesa Leterma u cijeloj krizi pronašli su i jedan pozitivan aspekt - a to je, da zbog potpunog prekida i paralize nacionalne unutarnje politike, oni se svim snagama mogu koncentrirati na Europu i svoj posao u Vijeću ministara Europske unije

Čelnik flamanskih nacionalista Bart de WeverČelnik flamanskih nacionalista Bart de WeverBelgija je već četiri mjeseca bez vlade. Od pobjede flamanskih nacionalista na lipanjskim parlamentanim izborima pregovori o stvaranju koalicijske vlade vode bez uspjeha. Zemlji prijeti ili novi izbori ili raspad.

Bart de Wever, veliki izborni pobjednik prošloga ljeta na parlamentarnim izborima u Belgiji, voli latinski. Fabula acta est, zavjesa je pala, pozdravio je de Wever okupljene novinare riječima koje je na samrti ispustio rimski car August. Time je završen i posljednji čin gotovo beskonačnih pregovora o stvaranju nove vladajuće koalicije u Belgiji.

Flamanci ubuduće prepuštaju tek trećinu poreznih prihoda državi

Kompromisni prijedlog kojeg je predstavio Bart de Wever o raspodjeli ovlasti između saveza i regija, prema kojem bi Flamanci, koji teže neovisnosti, dobili veće ovlasti, odbacile su frankofone stranke.

Šef frankofonih socijalista Elio di Rupo, najvažniji protuigrač flamanskih nacionalista u svojem nastupu je rekao da bi posljedice prihvaćanja de Weverovih prijedloga bile katastrofalne ne samo za belgijsku državu i njegovo stanovništvo, već i za Valoniju, Bruxelles i područje na kojem živi njemačka govorna zajednica.

Flamanski nacionalisti namjeravaju federalnoj državi ubuduće prepustiti tek trećinu poreznih prihoda, a upravo to kritiziraju frankfone stranke. Pomoć nezaposlenima i dječji doplatak ubuduće bi bio u nadležnosti regija, a to bi bio kraj solidarnosti unutar zajedničke države, smatraju Valonci. Na sjeveru Belgije, u Flandriji, pljušte kritike na račun frankofonih stranaka, koje su « izgubile osjećaj za stvarnost ».

Kriza Belgije - pozitivna za rad Predsjedništva EU ?

Nakon četiri mjeseca pregovora narodi Belgije u svojim pozicijama, čini se, nalaze se i dalje vrlo daleko jedni od drugih, a kamoli da bi uskoro postigli dogovor i formirali novu vladu. Kako dalje u zemlji, koja je suosnivačica Europske unije i u kojoj se nalazi sjedište većine institucija EU-a nije sasvim jasno. Kralj Albert Drugi mora odrediti idući korak. Ne isključuju se novi parlametarni izbori, ali teško da bi oni nešto promijenili oko prijepora između naroda Kraljevine Belgije.

Kriza države i vlade nije pogodila belgijsko Predsjedništvo Europske unije, koje traje još do kraja godine. Ministri tehničke vlade premijera Yvesa Leterma u cijeloj krizi pronašli su i jedan pozitivan aspekt - a to je, da zbog potpunog prekida i paralize nacionalne unutarnje politike, oni se svim snagama mogu koncentrirati na Europu i svoj posao u Vijeću ministara Europske unije.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika