20.10.2010. / 18:17

Autor: Hina

Pahor i Orban za što skori ulazak u EU: 'Nema razloga Hrvatsku ostaviti čekati'

Slovenski premijer kazao je da će o europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana govoriti i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem, s kojim se večeras sastaje u Sloveniji, gdje europski čelnik završava svoju turneju po balkanskim državama

Viktor Orban i Borut Pahor (Foto: Reuters)Viktor Orban i Borut Pahor (Foto: Reuters)Mađarski premijer Viktor Orban i slovenski premijer Borut Pahor izrazili su u srijedu u Ljubljani stajalište da EU u vrijeme mađarskog predsjedanja treba zaključiti pristupne pregovore s Hrvatskom te da vrata za ulazak u EU trebaju ostati otvorena i za druge države u regiji.

Orban je rekao da će Mađarska nastojati da dođe do priključenja Hrvatske EU u vrijeme njezina šestomjesečnog predsjedavanja EU-om u prvoj polovici iduće godine.

"Treba javno reći da je došlo vrijeme da se nešto učini glede Hrvatske. Nema razloga da bi Hrvatsku ostavili čekati. Napravit ćemo sve da glede priključenja Hrvatske EU dođe do odlučujućeg koraka", rekao je Orban na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon susreta sa slovenskim premijerom.

Mađarski premijer boravio je u srijedu u radnom posjetu Sloveniji u okviru kraće turneje po europskim državama, čija je tema mađarsko preuzimanje predsjedanja Europskom unijom od 1. siječnja iduće godine.

Orban je dodao da se ne smije dogoditi da nakon priključenja Hrvatske europska perspektiva bude zatvorena za ostale države, nego da potencijalno članstvo mora ostati među prioritetima EU.

"Kao države koje graniče s regijom, Slovenija i Mađarska smatraju da treba zadržati osjetljivost prema cijeloj regiji i da europska perspektiva treba ostati otvorena za sve", rekao je Pahor.

Slovenski premijer kazao je da će o europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana govoriti i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem, s kojim se večeras sastaje u Sloveniji, gdje europski čelnik završava svoju turneju po balkanskim državama.

Pahor je rekao da očekuje kako će se pitanjem proširenja i europske perspektive regije baviti šefovi vlada članica EU-a na svom završnom sastanku u prosincu ove godine, te da očekuje da će doći do novih koraka u napretku država u regiji.

Slovenski premijer dodao je kako Slovenija očekuje da će u vrijeme mađarskog predsjedavanja EU-om biti potaknuta tema jače koordinacije ekonomskih i socijalnih politika država članica u razdoblju nakon završetka ekonomske krize, kad se očekuje smanjeni gospodarski rast u svim članicama.

Orban je pak najavio da će Mađarska u vrijeme svog predsjedanja pokušati organizirati summit na kojemu bi se raspravilo pitanje mirovinske reforme i demografskih trendova. Pri tome je naglasio da je za to područje posebno važna obiteljska politika, koja se po njegovu mišljenju u EU kako je rekao, ponekad zanemaruje.

Slovenski i mađarski premijeri naveli su da su razgovarali i o jačanju bilateralne političke i gospodarske suradnje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika