20.10.2010. / 18:44

Autor: Hina

Izvještaj MMF-a za istočnu Europu: BDP u Hrvatskoj 2010. pada za 1,5, a 2011. raste za 1,6 posto

MMF je upozorio da se mnoga gospodarstva suočavaju s velikim izazovima pri održavanju tempa oporavka, koji će uvelike ovisiti o zbivanjima u euro zoni, glavnom izvoznom tržištu zemalja istočne Europe

Ministar financija Ivan ŠukerMinistar financija Ivan ŠukerVlade istočnoeuropskih zemalja moraju djelovati brzo kako bi smanjile proračunske deficite, inače im prijete fiskalne krize poput one u Grčkoj, koje bi uvelike oštetitile već oslabljene bankovne sustave, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).

U svom najnovijem izvješću Regionalni gospodarski izgledi (REO) za Europu, MMF gospodarstvima u istočnoj Europi predviđa prosječan rast za 3,9 posto u 2010. i 3,8 posto u 2011. godini, nakon smanjivanja BDP-a za 6 posto prošle godine.

Za Hrvatsku MMF predviđa nastavak smanjivanja gospodarstva u ovoj godini za 1,5 posto, te rast od 1,6 posto u 2011. Predviđena inflacija u ovoj godini u Hrvatskoj je 1,9 posto, a u 2011. 2,8 posto.

MMF je upozorio da se mnoga gospodarstva suočavaju s velikim izazovima pri održavanju tempa oporavka, koji će uvelike ovisiti o zbivanjima u euro zoni, glavnom izvoznom tržištu zemalja istočne Europe.

"Glavni rizik od gospodarskog opadanja za Europu u nastajanju je oživljavanje dužničkog stresa u naprednoj Europi, što može pritisnuti rast u eurozoni i prouzročiti negativno prelijevanje za regiju", ističe MMF.

Čak i bez intenziviranja fiskalne krize u eurozoni, investitori mogu postati zabrinuti za sposobnost nekih istočnoeuropskih vlada da vrate svoje dugove, te postati neskloni posuđivanju kao što su to učinili s Grčkom.

Da bi se zaštitile protiv te mogućnosti, mnoge istočnoeuropske vlade trebaju poduzeti hitne mjere za smanjenje svojih proračunskih deficita. "Da bi spriječili zabrinutost na tržištu, zemlje s visokim fiskalnim ranjivostima trebale bi ubrzati fiskalnu konsolidaciju", kazao je MMF.

Fond je rekao kako očekuje da će na europskim tržištima u nastajanju u cjelini, proračunski deficit pasti na 5,2 posto BDP-a ove godine i na 4,2 posto BDP-a iduće godine, nakon što je 2009. iznosio 6 posto.

MMF također navodi da nagli rast prinosa državnih obveznica i pad njihove tržišne vrijednosti, može negativno utjecati na lokalne bankovne sustave. "Financijski sektori bi bili posebno pogođeni, osobito u onim zemljama gdje banke drže velik dio svoje imovine u obliku državnih vrijednosnica, kao što su Albanija, Mađarska, Poljska i Turska", priopćio je Fond. "U takvim bi zemljama, pad vrijednosti državnih vrijednosnica mogao znatno utjecati na kapitalizaciju banaka. To pak može smanjiti ponudu bankovnih kredita".

MMF ističe da mnoga gospodarstva u istočnoj Europi moraju pronaći nove izvore rasta, oslanjajući se više na izvoz nego na domaću potražnju. Prije početka financijske krize 2007., istočna Europa doživjela je val gospodarskog rasta. To je u velikoj mjeri bilo potaknuto priljevom kapitala koji je financirao snažan rast domaće potražnje, nešto što nije vjerojatno da će se opet dogoditi, rekao je MMF-a.

"Nije vjerojatno da će se priljevi kapitala vratiti na razine prije krize, a domaća potražnja vjerojatno će ostati potisnuta", procjenjuje Fond.

"Budući rast mora se više oslanjati na sektor razmjenjivih dobara, a manje na sektor nerazmjenjivih dobara, osobito u zemljama koje su izgradile velike neravnoteže tijekom gospodarskog buma", navodi Fond.

Europa u cjelini nastavlja se oporavljati od najdublje recesije u poslijeratnom razdoblju s predviđenim rastom BDP-a od 2,3 posto u 2010. i 2,2 posto u 2011. godini, nakon negativnih 4,6 posto u 2009.

MMF u Regionalnim gospodarskim izgledima za Europu, navodi da je oporavak potaknut oživljavanjem svjetske privrede, uz posebno jaki rast izvoza u zemljama koje izvoze kapitalna dobra. Međutim, oporavak je spor a projicirane stope rasta su niske prema povijesnim standardima.

U naprednoj Europi, gdje su političke akcije pomogle obuzdati probleme s državnim dugom početkom 2010, rast se projicira na 1,7 posto u 2010. i 1,6 posto u 2011. godini. Unatoč nedavnom jačanju, predviđeni rast je slab u usporedbi s prethodnim oporavcima i prema naprednim gospodarstvima u drugim regijama. Te razlike u rastu MMF pripisuje dugotrajnom utjecaju krize i ubrzanju fiskalnih prilagodbi u 2011., te strukturalnoj krutosti na tržištima rada, proizvoda i usluga koja će ograničiti potencijalni rast eurozone.

"Političari se trebaju usredotočiti na jačanje bankovnih bilanci", kaže Ajai Chopra, v.d. ravnatelja Europskog odjela MMF-a"Političari se trebaju usredotočiti na jačanje bankovnih bilanci", kaže Ajai Chopra, v.d. ravnatelja Europskog odjela MMF-aU izvješću se također ukazuje da i dalje postoje značajni rizici, te preporuča primjena odgovarajuće politike. Nužnu fiskalnu konsolidaciju, treba poduzeti na način da se smanji negativan utjecaj na rast i nezaposlenost, ako rast prijeti da će usporiti znatno više od očekivanja, zemlje s fiskalnim prostorom mogu odgoditi neke planirane konsolidacije.

Monetarna politika mora pažljivo kormilariti između potrebe da normalizira politike s jedne strane i nužnosti da ublaži nestabilnost tržišta državnih dugova, te osigurati likvidnost banaka.

"Političari se trebaju usredotočiti na jačanje bankovnih bilanci. Osjetljive financijske institucije treba reorganizirati i dokapitalirati ili ukloniti bez odlaganja", rekao je Ajai Chopra, v.d. ravnatelja Europskog odjela MMF-a.

Bolji vladin nadzor uz poboljšanu prekograničnu suradnju može pomoći u izgradnji povjerenja na tržištu. Brojne inicijative su već pokrenute, treba ih završiti, jasno propisati i provesti, dodao je Chopra.

MMF je također pozdravio predložena poboljšanja upravljanja u Europskoj uniji (EU) i eurozoni te pozvao zemlje članice da ubrzaju njihovu provedbu.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika