21.10.2010. / 08:04

Autor: Nacional.hr

Nema se niti za otpremnine: Vlada prekinula val otpuštanja u javnim tvrtkama

Sindikati ne vjeruju da je val otpuštanja radnika iza nas već upozoravaju kako je vjerojatno zbog političke situacije i nadolazećih izbora ta odluka tek privremeno suspendirana i da treba očekivati da će s otpuštanjem država ponovno krenuti nakon izborne utrke

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorPremda je Vlada od svih javnih poduzeća još u svibnju zatražila da se broj zaposlenih smanji za pet posto, od velikog vala otpuštanja neće biti ništa jer Vlada, a ni poduzeća, nemaju odakle namaknuti sredstva za stimulativne otpremnine.

Prema Vladinim naputcima iz javnih je poduzeća trebalo do kraja ove godine otpustiti između 35.000 i 40.000 ljudi, a svima bi, sukladno kolektivnim ugovorima, trebalo isplatiti stimulativne otpremnine čiji bi minimalni iznos u prosjeku bio 50.000 kuna, piše Poslovni dnevnik.

Međutim, Vlada je odustala od tog naputka i više ne inzistira na njemu jer je zaključeno da bi za otpremnine trebalo daleko više novca nego što bi se uštedilo otpuštanjem zaposlenih.

Tako bi samo u HEP-u posao trebalo zadržati oko 600 radnika jer je upravo tu brojku uprava detektirala kao višak. No, za njihove otpremnine trebalo je namaknuti čak 150 milijuna kuna što je u ovom trenutku preveliki iznos.

"Stimulativne otpremnine za šestotinjak zaposlenih u HEP-u bile bi prevelik i neisplativi trošak. Dobar dio HEP-ovih zaposlenika ionako ispunjava uvjete za starosnu mirovinu, pa nam je signalizirano da se zasad odustaje od većeg plana otpuštanja", objašnjava Denis Geto iz Sindikata Tehnos za Poslovni dnevnik.

Otpuštanja, osim u HEP-u, neće biti niti u Croatia osiguranju gdje će dvjesto radnika koji su trebali napustiti tvrtku sačuvali svoj posao do kraja 2011., a slična je situacija i u Hrvatskoj lutriji, HAC-u i Fini koja je samo u ovoj godini već otpustila 1419 radnika.

Međutim, sindikati ne vjeruju da je val otpuštanja radnika iza nas već upozoravaju kako je vjerojatno zbog političke situacije i nadolazećih izbora ta odluka tek privremeno suspendirana i da treba očekivati da će s otpuštanjem država ponovno krenuti nakon izborne utrke.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 21.10.10. 09:19

kakvo otpuštanje, zar siva ne govori o zamahu gospodarskog oporavka, da ćemo preteči i tađikistan i turkmenistan i još nekoliko stanova.


registracija
3/6/10

0000, 21.10.10. 10:48

Da, problem je u "otpuštanju radnika", ali ne u smislu u kojem to Vlada tumaći.
Naime ti radnici koje Vlada želi otpustiti su još jedini radnici koji znadu svoj posao i na kojima se HEP još kako tako održava. Problem će nastati kada ti pravi radnici odu, a nesposobne Uprave HEP-a i nesposobna Vlada se nisu pobrinuli za njihovu zamjenu. Živi bili, pa vidjeli!
U smislu promišljanja ove nesposobne Vlade i nekompetentne Uprave HEP-a treba razmatrati žurno otpuštanje (ali bez otpremnina) cca 1500 "radnika" uhljebljenih u vrijeme Mravkova mandata starijih od 50 godina bez ikakvih kompetencija i znanja potrebnih za rad u HEP-u, te još najmanje toliko tatinih, maminih, stričevih, stranačkih i inih sinova i kčeri, koji su uhljebljeni u HEP-u, a da ni ne znaju u klojoj firmi su "zaposleni" (ne u kojoj firmi rade, jer oni ni ne znaju ni ne žele raditi - oni su zainteresirani samo i jedino za plaću).
Dakle Vlada, Drtžava i Uprava HEP-a imaju 2(dva) problema kojih ili nisu svijesni ili ih namjerno zamagljuju u jedan problem - krivi problem!!


registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 11:13

Administracija je i inače rak rana svakog društva.Ona je prokletstvo nužnosti.Ali efikasna i obrazovana administracija sa ljudskim likom i karakterom,može itekako biti stup društva.Ovo u Hrvatskoj je najgora kombinacija.Socijalističko ponašanje su pretvorili u tobožnje neokapitalističko (demokratsko)ponašanje.No oni ne provode demokraciju nego anarhiju.Kao i svaki pipak vlasti tako i administracija ,hladna i bešćutna,ima osjećaj da ima pravo na svoje žrtve.U građanima naravno.I tako se dolazi do sadašnjeg stanja u kojemu se građani osjećaju da administracija nije zbog njih nego građani zbog nje.Dok ne nauče da su oni ti koji trebaju služiti onima koji ih plaćaju,nema boljitka ovoj zemlji.


registracija
2/12/09

gromco, 21.10.10. 11:49

@ fluid,... potpisujem!.
bitch


registracija
27/7/09

verina, 21.10.10. 16:52

Neka HDZ vrati novac koji je isisao iz HEP-a pa će biti za otpremnine!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika