21.10.2010. / 10:12

Autor: Nacional.hr

GONG: Ustavni sud se opasno približio političkim interesima i stavovima nositelja vlasti

"GONG želi vjerovati da će se rad Ustavnog suda razvijati u smjeru jačanja njegove neovisnosti i demonstriranja punog stručnog i moralnog integriteta sudaca Ustavnog suda. U cilju lakšeg ostvarivanja prava na neposredno odlučivanje građana, pozivamo nadležne institucije da poboljšaju pravni okvir za lakše iniciranje referenduma od strane građana"

Suci Ustavnog suda RHSuci Ustavnog suda RHGONG izražava duboku zabrinutost odlukom Ustavnog suda kojom se onemogućuje održavanje referenduma o zadržavanju prava radnika zajamčenih kolektivnim ugovorima.

"Građani su svoju političku volju iskazali više nego dovoljnim brojem potpisa, unatoč rigidnim zakonskim odredbama koje snažno obeshrabruju inicijative građana za raspisivanjem referenduma", stoji u priopćenju GONG-a.

"Sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, zadaća Ustavnog suda bila je utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz Ustava za raspisivanjem referenduma, a ustavna pretpostavka kaže da će Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj", kažu iz ove organizacije te dodaju kako iz navedenog slijedi da se prilikom donošenja odluke o referendumu Ustavni sud nije vodio odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu već nekim drugim kriterijima.

"Ovakva odluka obeshrabruje svaku buduću inicijativu građana za raspisivanjem referenduma, te ograničava zajamčeno pravo propisano prvim člankom Ustava: narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem", tvrde iz GONG-a.

"Nažalost, kao zainteresirani građani i kao organizacija koja prati rad i funkcioniranje tijela javne vlasti, uočili smo i već ukazivali na neke okolnosti koje dovode u pitanje povjerenje građana u funkcioniranje Ustavnog suda: kroz nekoliko ciklusa izbora suci Ustavnog suda izabrani su gotovo preko noći, bez široke javne rasprave i uvažavanja mišljenja stručnjaka, iako je javnost dovodila u pitanje njihov profesionalni, stručni i drugi integritet", smatra GONG te dodaje kako se odlukom o neodržavanju referenduma, kao i politički intoniranim izjavama predsjednice suda i sudaca, Ustavni sud opasno približio političkim interesima i stavovima nositelja vlasti i time doveo u pitanje svoj status neovisnog i temeljnog čuvar Ustava.

"GONG želi vjerovati da će se rad Ustavnog suda razvijati u smjeru jačanja njegove neovisnosti i demonstriranja punog stručnog i moralnog integriteta sudaca Ustavnog suda. U cilju lakšeg ostvarivanja prava na neposredno odlučivanje građana, pozivamo nadležne institucije da poboljšaju pravni okvir za lakše iniciranje referenduma od strane građana kao i uvođenje obveze provjere sadržaja referendumskog pitanja od strane Ustavnog suda prije nego birači krenu s prikupljanjem potpisa", kaže se u priopćenju.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
8/4/08

arisa, 21.10.10. 10:32

kadija te tuzi
kadija ti sudi


registracija
3/6/10

0000, 21.10.10. 10:34

Suci Ustavnog suda RH - hrvatska sramota!


registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 11:24

Svaki sud bilo gdje u svijetu,koji se stavi iznad općeg javnog mjenja u ključnim temama kao što je doživljaj demokracije,je uzurpator te iste demokracije na štetu upravo svojih građana koji to javno mjenje i čine.Sve su to školovane osobe koje sigurno poznaju zakon ali su uhvaćeni u primitivno kolo diktature vlasti u kojoj postaju neosjetljivi za onima kojima također trebaju služiti.A ne vladati.Vladavina prava ne znači i vladanje nad narodom.E to taj trust mozgova nemože razlučiti.Odmazda nad pravosuđem u vrijeme Tuđmana,je utjerala strah pravosuđu i na neki način je jasno da se toga boje današnji vrli pravosudnici.No to nije opravdanje.Nikako!Ako se suci boje države,a boje se(bar ovi "naši")tada je razvidno u kolikoj su opasnosti građani.Vlast je dokazala da je bešćutna i licemjerna no pravosuđe i je korektor takovih namjera i niskih strasti između države i građanstva.Dakle Ustavni sud kao i cjelokupno hrvatsko pravosuđe,su oličenje onoga što nesmije postojati.Časni pojedinci,ali ih nema baš previše u ovoj zajednici,se ovim tekstom neće osjećati prozvani.Oni preostali su davno postali neosjetljivi na logiku pravednosti i teško će se prepoznati.Predsjednica Ustavnog suda Omejc,je živi dokaz ove teme.


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.10.10. 11:35

Ljudi, pa vi niste nitko normalan! O čemu se treba raspisati referendum? O izmjenama ZOR-a? O kojim izmjenama kada je prijedlog zakona povučen. Vi ste svi pukli do jaja. I meni je pun kufer ovih HDZ-ovaca, ali gdje je ovdje poštivanje ustava od strane sindikata, od strane stranaka te predsjednika države? Ne može predsjednik selektivno komentirati, i još kao pravnik, odluke ustavnog suda. U slučaju Matvejevića i referenduma ne prihvaća odluke suda, dok na linč poziva stranku koja ne prihvaća odluku suda u predmetu Glavaš. Bogami, nama trena čelična metla i svu ovu bandu redom maknuti. ovo je prekršilo svaku mjeru. Pa tko je taj GONG? Skupina izmanipuliranih balavaca koja koristi zakone ove države da kao neka navodna civilna udruga odrađuje zadatke svojih financijskih izvora. Ma leglo korupcije je u svim tim nazovi civilnim udrugama koje treba redefinirati, pogotovo izvore financiranja! Ne možeš služi9ti Sorosu i Hrvatskoj. To je ne spojivo!!!


registracija
2/12/09

gromco, 21.10.10. 11:46

ma nije se sud priblizio politiqi, nego je do ushiju u politici. osjetcam blizi se skori kraj ovakve nepravedne vladavine koja sebe naziva politickom stranckom a u biti je nish negoli jedna obitcna kriminalna organizacija. u americi bi vetc bili u bajbukani.
bitch


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.10.10. 11:51

Sve dok te suce bira Sabor,a ne struka,nema govora o njihovoj nepristranosti.Znamo kakve su se borbe vodile oko izbora,svatko je htio svog čovjeka.
A suci ne smiju biti ničiji ljudi.


registracija
16/6/10

nosonja, 21.10.10. 12:17

Sve dok je ADZ na vlasti ne vjerujem ni jednoj instituciji,čak ni Vrhovnom sudu.
Da, treba biti referendum,pitate se zašto,pa jednostavno zato da se vidi da li se ovaj narod opametio ili ga treba satrti u prašinu.Toga se vlastodršci i boje,boje se da bi narod ovim referendumom plebiscitarno pokazao da mu je pun kurac ovih lopina na vlasti.Tu više nije bitan ZOR-u .


registracija
5/3/10

starimudrac, 21.10.10. 12:20

ajmo ovako: imamo li mi propisano koliko nogu smije imati, recimo, ministar? nemamo. možemo li to utvrditi referendumom ? ustavni sud bi rekao--NE. znamo da je u povijesti bilo i konja koje su vladari imenovali savjetnicima i ministrima, pa zašto mi to ne bi mogli sprječiti referendumskom odlukom da može ministar imati najviše dvije noge ? jednostavno, ako se zadovolje zakonske norme za referendum, nema tog ustavnog suda koji ga može sprječiti. jedino inicijator, koji je skupio potpise može odustati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika