21.10.2010. / 10:26

Autor: Hina

UNICEF: Neishranjenost uzrok smrti više od 25 posto kongoanske djece

Prehrambeno stanje u Kongu, gdje 21 posto stanovnika pati od neishranjenosti, 11,8 posto djece nema dovoljnu tjelesnu masu, a 12,7 posto djece do 5 godina umire, ocjenjuje se "teškim" u izvješću Međunarodnog instituta za istraživanje prehrambenih politika

Više od 25 posto smrtnih slučajeva u djece do pet godina starosti u Kongu može se pripisati neishranjenosti, priopćio je u srijedu u Brazavilleu čelnik UN-ova Fonda za djecu (UNICEF).

"Neishranjenost je područje koje zahtijeva više napretka: u Kongu se neishranjenosti može pripisati više od 25 posto smrtnih slučajeva u djece do pet godina starosti", rekao je direktor UNICEF-a za zapadnu i srednju Afriku Gianfranco Rotigliano, u prigodi početka kampanje za smanjenje smrtnosti među trudnicama i rodiljama.

"Smrtnost djece do pet godina te smrtnost trudnica i rodilja i dalje su na visokoj razini u Kongu, gdje bogati (petina stanovništva) imaju lakši pristup glavnim zdravstvenim uslugama nego oni najsiromašniji", dodao je.

"Smanjenje te nejednakosti je iznimno važno želimo li ostvariti Milenijske razvojne ciljeve na području zdravstva", preporučio je Rotigliano.

Prehrambeno stanje u Kongu, gdje 21 posto stanovnika pati od neishranjenosti, 11,8 posto djece nema dovoljnu tjelesnu masu, a 12,7 posto djece do 5 godina umire, ocjenjuje se "teškim" u izvješću Međunarodnog instituta za istraživanje prehrambenih politika (IFPRI) za 2010., premda nije tako teško kao u drugim afričkim zemljama.

Vezane vijesti

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika