21.10.2010. / 14:13

Autor: Hina

Ovako Vlada spašava stvar: U četiri mjeseca 'čak' 387 manje zaposlenih u državnoj upravi

Od ukupnog broja, najviše je ljudi zaposleno u ministarstvima, gotovo 45 tisuća

Jadranka Kosor i ivan ŠukerJadranka Kosor i ivan ŠukerRacionalizacija okvirnog broja državnih službenika i namještenika, uvođenje klauzule "2 za 1", odlazak u mirovinu, neki su od načina smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi predviđeni kriterijima za njihovo smanjenje koje je danas prihvatila hrvatska Vlada.

Prema podacima iz tog dokumenta, krajem travnja ove godine u tijelima državne uprave i uredima i stručnoj službi Vlade bilo je zaposleno ukupno 52.656 državnih službenika i namještenika.

Od toga ih najviše zapošljavaju ministarstva, gotovo 45 tisuća, oko 4 tisuće je u državnim upravnim organizacijama, a u uredima državne uprave u županijama nešto više od tri tisuće službenika i namještenika.

Ministar uprave Davorin Mlakar iznio je i podatak kako je na rukovodećim mjestima u tijelima državne uprave 5.890 službenika, ali i upozorio kako je to često bio i način da se kvalitetnim ljudima omogući da ostanu u državnoj upravi, odnosno da ne odu u privatni sektor.

Po podacima iz obrazloženja kriterija, od travnja do kraja kolovoza ove godine broj zaposlenih u tijelima državne uprave smanjen je za njih 387.

Smanjenje će se i nadalje nastaviti, a pri tom će se voditi računa o racionalizaciji unutarnjeg ustrojstva tijela državne uprave, funkcionalnosti, efikasnosti, ekonomičnosti kao i obvezama preuzetim prema EU.

Kod racionalizacije Mlakar ističe uvođenje klauzule "2 za 1", odnosno da se za dva čovjeka koja odlaze iz državne uprave može zaposliti jedan, a napominje i kako ove godine pravo na odlazak u punu starosnu mirovinu stječe 736 službenika.

Potpredsjednik Slobodan Uzelac poručuje da treba voditi računa o kriterijima kvalitete te voditi računa o depolitizaciji državne uprave, jer, kaže, ne smijemo bježati od toga da ima politizacije uprave.

Također, prema planu smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto, ukupno bi trebalo otići oko 2600 ljudi.

Vlada je danas prihvatila i prijedlog akcijskog plana uklanjanja prepreka za ulaganja koji definira 50-ak mjera, njihove nositelje i rokove.

Mjere se odnose na uklanjanje prepreka za ulazak ulagača, npr. pojednostavljenjem i ubrzanjem procesa izdavanja radnih dozvola stranicima, za procedure osnivanje trgovačkih društava, kupnju zemljišta, registraciju i gradnju, financijsko poslovanje i poreze, itd.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić s današnje je sjednice pozvala sve investitore i građane da što prije legaliziraju svoje nelegalne objekte.

Pred Vladom se, naime, našla analiza postupanja općina i gradova u sprečavanju nelegalne gradnje, a ministrica je uz ostalo navela i podatak kako je do sada srušeno 4 tisuće nelegalnih objekata, uglavnom vikendica.

Podršku Vlade dobio je i prijedlog strategije razvoja pomorske policije i akcijski plan za njezinu provedbu koja je, kaže ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, planirana na temelju europskih standarda i bitna je za zatvaranje poglavlja 24 (sloboda i sigurnost).

Vlada je odlučila i pokrenuti postupak za sklapanje sporazuma s mađarskom vladom o zajedničkom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika uz duž zajedničke granice.

Saboru je upućen prijedlog novog zakona o zadrugama kojim bi se uz ostalo ukinulo obvezno plaćanje članarine Hrvatskom savezu zadruga, a omogućilo dobrovoljno plaćanje.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 15:18

Ma recimo da ih i ostave u ovom broju.Ali samo paušalno.Da su barem te birokrate odradile svoj posao kako treba.Pa da se djelomično i opravda takova prekobrojnost.No njihova inerttnost i neprofesionalnost nisu u stanju pokrenuti proces sređivanja zemljišno-knjižnog problema kao preduvjeta za kapital koji kao očekuju.Da ne goivorim o nemogućnosti rješavanja bilo kakvih zahtjeva stranaka na najjednostavnije zahtjeve.Ili npr.jedan referent ode na kavu ili godišnji,vi nazovete i dobijete odgovor;"oprostite(ili to ni ne kažu)ali kolega je na pauzi ili godišnjem.I nitko ga ne mijenja.Nazovite ili dođite za mjesec dana"NEDOPUSTIVO!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika