21.10.2010. / 14:21

Autor: Hina

Vandoren: Hrvatskoj iz europskih fondova do 2013. godine 3,5 milijardi eura

Dosad je s potpisanim financijskim sporazumima Hrvatskoj učinjeno dostupno ukupno 679 milijuna eura, što znači da će dodatnih 300 milijuna biti dostupno u idućim godinama

Paul VandorenPaul VandorenEuropska unija je za prve dvije godine članstva 2012. i 2013. Hrvatskoj namijenila 3,5 milijarde eura sredstava, od čega će 2,4 milijarde eura biti usmjereno na projekte razvoja konkurentnosti, osuvremenjivanja proizvodnje i otvaranja radnih mjesta, kazao je šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren na današnjem predstavljanju posebnog izdanja časopisa Banke na temu "Mi smo dobili novac iz EU fondova".

U proteklih deset godina Hrvatska je od Europske unije primila znatnu pretpristupnu pomoć u iznosu od gotovo milijardu eura za izgradnju institucija, prekograničnu suradnju, promet, okoliš, regionalnu konkurentnost te poljoprivredu, što joj je omogućilo uključivanje u velik broj programa prekogranične suradnje, a nakon što postane članica Hrvatskoj će biti dostupno još više EU fondova, kazao je Vandoren.

"Hrvatska je ukupno do sada iz svih pretpristupnih EU programa CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD iskoristila 341 milijun eura sredstava", kazala je državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić.

Dosad je s potpisanim financijskim sporazumima Hrvatskoj učinjeno dostupno ukupno 679 milijuna eura, što znači da će dodatnih 300 milijuna biti dostupno u idućim godinama. Za sudjelovanje u shemama bespovratne pomoći uz ugovoreno EU sufinanciranje dosad se javilo 187 poduzetnika i neprofitnih organizacija, dodala je.

Time je velik broj neprofitnih organizacija, institucija, jedinica lokalne i područne samouprave te malih i srednjih poduzetnika dobilo priliku da sudjeluje u europskim projektima, razvije svoje kapacitete, provede ideje za zapošljavanjem novih djelatnika, kazala je Maletić.

Vandoren je naglasio kako EU fondovi predstavljaju jedinstveni prozor mogućnosti za hrvatske kompanije kako bi im se omogućila modernizacija, povećanje proizvodnih kapaciteta te stvaranje novih radnih mjesta.

"Hrvatska i hrvatska Vlada uložili su puno napora u ispunjenje uvjeta kako bi Hrvatska postala 28. članicom Europske unije do nadolazećeg proljeća", kazao je dodajući da će "Europska komisija nastaviti podržavati te napore kako bi se postigao taj cilj".

Cilj publikacije "Mi smo dobili novac iz EU fondova" jest promocija hrvatskih poduzetnika koji su uspjeli iskoristiti sredstva iz EU fondova u sklopu šire komunikacijske strategije o približavanju Europske unije i EU fondova hrvatskom društvu uoči referenduma o priključenju.

Informiranje o EU i europskim programima je važno, a jedan od glavnih zadataka svih dionika jest njihova demistifikacija, a posebno je važno približavanje EU programa za poduzetništvo hrvatskim poduzetnicima kako bi se što bolje i kvalitetnije pripremili za sudjelovanje u jedinstvenom tržištu, rečeno je na predstavljanju.

Ukupno je devet poduzetničkih priča u publikaciji, među kojima su Glazir, Ljekovito bilje Zigante tartuffi i Sirana Gligora, a sadrži i mapu koja vodi kroz svijet EU fondova u Hrvatskoj te stručna i objašnjenja dužnosnika o fondovima i procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 21.10.10. 15:12

Ma kome da se dodjele ta sredstva?Lokalnim moćnicima?Ništa od toga.Sredstva nećemo dobiti jer nesposobnost lokalnih glavonja je do neba.Nema tu kruha.Ako nemogu ukrasti,pošteno odraditi nisu sposobni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika